Pearl Jam se po šesti letech vrací do Prahy

Jedna z nejpopulárnějších kapel devadesátých let, američtí Pearl Jam, se po šesti letech vrací do české metropole. Během krátkého evropského turné vystoupí 1. července v pražské O2 areně.

Ikony devadesátých let patří k jedněm z nejpopulárnějších kapel, do současné doby prodali více než 85 milionů alb a v roce 2017 byli uvedeni do rock’n’rollové síně slávy. Dosud vydali deset studiových alb a odehráli stovky jedinečných živých představení. Spolu s Nirvanou, Alice in Chains a Soundgarden patří k pilířům hnutí grunge a zároveň jsou posledními představiteli původní „velké čtyřky“, jež můžete spatřit naživo.

Kapela nedávno natočila filmový dokument Let's Play Two a doprovodný soundtrack, kterým připomíná své úspěšné vystoupení v roce 2016 na baseballovém stadionu Wrigley Field v Chicagu, rodišti frontmana Eddieho Veddera. Dokument proslulého režiséra a fotografa Dannyho Clinche ukazuje unikátní vztah mezi kapelou a klubem Chicago Cubs, jemuž se právě v tomto roce podařilo po dlouhých 108 letech získat prvenství ve Světové sérii. 

Pearl Jam zahájili čtrnáctidenní evropské turné v červnu koncertem v Amsterdamu a zakončí ho v červenci v Lisabonu. Do Prahy se vrátí po šesti letech od své poslední koncertní návštěvy.

Pearl Jam je hudební skupina, která vznikla v roce 1990 v Seattlu. Jsou považováni za jednu z nejpopulárnějších rockových kapel devadesátých let. Jejich jméno je úzce spojeno s hnutím grunge. Spolu s kapelami Nirvana, Soundgarden a Alice in Chains patří mezi jeho hlavní představitele. Jejich zvuk však nebyl vždy typický pro tento styl a kapela se snaží experimentovat. Ačkoliv se jejich desky již dlouho neprodávají tak masově jako v 90. letech, v současné době má kapela početnou základnu příznivců.

Kapelu založili členové skupiny Mother Love Bone (Jeff Ament, Stone Gossard), protože se zpěvák této skupiny v roce 1990 předávkoval heroinem. Společně s kytaristou Mikem McCreadym a bývalým bubeníkem Red Hot Chili Peppers Jackem Ironsem nahráli pár demo skladeb, ale stále jim ještě chyběl zpěvák. Tím se stal surfař ze San Diega Eddie Vedder. Velmi brzy pak vznikly základy prvních písní Pearl Jam (Alive, Once). Debutová deska Ten vyšla už v roce 1991 a měla obrovský úspěch. Následovala alba Vs., Vitalogy a další.

Diskografie: 
1991 – Ten
1993 – Vs.
1994 – Vitalogy
1996 – No Code
1998 – Yield
1998 – Live on Two Legs
2000 – Binaural
2002 – Riot Act
2003 – Lost Dogs - nevydané písničky, B-strany singlů
2004 – RearViewMirror - best of
2006 – Pearl Jam
2009 – Backspacer
2011 – PJ20 - soundtrack k dokumentu o Pearl Jam (nevydané verze a dema)
2013 – Lightning Bolt

Členové:
Jeff Ament – basová kytara (od 1990)
Eddie Vedder – zpěv, kytara (od 1990)
Stone Gossard – levá kytara (od 1990)
Matt Cameron – bicí (od 1998)
Mike McCready – pravá kytara (od 1990)
Boom Gaspar – klávesy (od 2002)

Zdroj: Wikipedia

Pearl Jam
Zdroj: ČT24/Juno Records