O paroháči i Black Sabbath. Dokument připomíná Ronnieho Jamese Dia

Dokument připomíná Ronnieho Jamese Dia (zdroj: ČT24)

Život heavymetalového zpěváka Ronnieho Jamese Dia připomene dokumentární film Dio: Dreamers Never Die. Jde o první snímek o tomto hudebníkovi, který autorizovali jeho dědicové. V kinech po celém světě se bude promítat pouze dva večery.

Ronnie James Dio je někdy označován za malého muže s velkým hlasem. Metr třiašedesát vysoký umělec byl přitom předurčen ke zcela jiné kariéře. Na jeho rané hudební začátky, kdy musel cvičit na trubku, vzpomíná v dokumentu vdova Wendy. „Hrával na ni od pěti let. Kvůli hodinám a hodinám cvičení se svým otcem jí měl plné zuby,“ vypráví.

Byla to ale právě trubka, díky níž se Dio naučil používat dechové techniky, které stály za jeho výjimečnými pěveckými schopnostmi. Profesionální lekce zpěvu prý nikdy nedostával.

Dokument Dona Argotta a Demiana Fentona také odhaluje, jak si vybral své umělecké jméno, co inspirovalo obal slavného alba Holy Diver a zmiňuje i zpěvákův nečekaný nástupu k Black Sabbath, kde nahradil do té doby nedotknutelného Ozzyho Osbourna. Ronnie James Dio je také považován za stvořitele paroháče – ikonického metalového gesta.

Ve snímku Diovi vzdávají hold jeho kolegové z branže, například Tony Iommi, Rob Halford, Jack Black nebo Lita Ford. Ronnie James Dio zemřel v roce 2010, podlehl rakovině. Dokument Dio: Dreamers Never Die uvedou kina, včetně těch českých, po dva večery: 29. září a 2. října.