Národní divadlo oslavuje Kyliána. Díky němu je český tanec světový

Národní divadlo oslavuje Jiřího Kyliána (zdroj: ČT24)

Jako pocta pro světově proslulého českého choreografa Jiřího Kyliána vznikla výstava Celebrating Kylián! Multimediální expozice v pražském Národním divadle představuje jeho klíčové choreografie a díky množství archivních fotografií, videí a speciálních instalací dává nahlédnout do tajů Kyliánova osobitého tvůrčího přístupu. Diváci výstavu najdou na náměstí Václava Havla v budově B známé jako Themos.

Výstava vznikla z iniciativy několika nizozemských institucí, z nichž českému publiku je nejznámější Nizozemské taneční divadlo (NDT), které Kylián léta vedl. Díky spolupráci Kyliánova nadačního fondu v Praze, Národního divadla a festivalu Tanec Praha se dostala i do Česka.

Po současném týdenním uvedení bude expozice Celebrating Kylián! znovu otevřena 10. října u příležitosti slavnostní premiéry baletního představení Kylián – Mosty času v Národním divadle.

Do Nizozemska

Jiří Kylián se narodil v roce 1947 v Praze. Jeho cesta na vrchol tanečního světa vedla od akrobacie přes baletní přípravku Národního divadla na Taneční konzervatoř Praha. Stipendium na Královské baletní škole v Londýně znamenalo klíčové setkání s choreografem Johnem Crankem, který mu nabídl angažmá v Stuttgartském baletu.

V roce 1975 Kylián přijal nabídku na umělecké spoluvedení Nizozemského tanečního divadla (NDT) v Haagu. V roce 1978 byl po úspěchu baletu Sinfonietta jmenován uměleckým ředitelem NDT.

Žalmová symfonie, jeho druhý počin této éry, už jednoznačně vynesl souboru mezinárodní věhlas. Po období příklonu k abstraktnímu stylu v osmdesátých letech jeho tvorbu zásadně ovlivnilo setkání s domorodci v Austrálii. Jiří Kylián odešel z pozice uměleckého ředitele NDT v roce 1999, ale zůstal ještě rezidenčním choreografem skupiny. 

Knihovny zkušeností

Tanec je podle Kyliána nejosobnějším, ale zároveň nejzanedbávanějším uměleckým jazykem. Celý život proto pracuje na tom, aby to změnil. Průlomový byl kupříkladu jeho projekt NDT3 pro tanečníky po čtyřicítce. „U mladých tanečníků je choreograf spíše jako učitel, kdežto u těch starších je to jako listovat v nějaké knihovně, jsou to naskládané emoce a zkušenosti,“ uvažuje nad tvorbou se staršími tanečníky. 

Jiří Kylián je držitelem mnoha světových ocenění, včetně prestižní Ceny Nižinského udělené v Monte Carlu nebo francouzského řádu Čestné legie. Koncem května se stal členem Francouzské akademie, která kvůli němu dokonce zavedla speciální kategorii pro choreografy.

Poctu Kyliánovi letos připravil také festival Tanec Praha, u jehož zrodu slavný choreograf před třiceti lety stál.