Napřed na počítači, pak po svých. Mapa ukazuje místa ze hry Kingdom Come

Vznikla mapa k místům z PC hry Kingdom Come (zdroj: ČT24)

Vesnický kovář Jindřich v počítačové hře Kingdom Come: Deliverance putuje po Posázaví v předhusitských časech, hráči si ale tento kraj nemusí procházet spolu s ním jen na počítači. Podle historické hry totiž vznikl průvodce, který ukazuje, jak se středověká místa proměnila v čase. O Kingdom Come se zajímá také Masarykova univerzita.

Hra z dílny Warhorse Studios se po uvedení na trh letos v únoru zařadila k nejprodávanějším herním titulům. Příběh ze středověkých Čech zmítaných válkami a nepokoji tak přitahuje zájem i ke skutečným místům.

„Okolí řeky Sázavy, hlavní dějiště příběhu, se stalo populární destinací, kam se příznivci Jindřichova putování vydávají na vlastní oči prozkoumat působivou architekturu i malebnou krajinu,“ potvrdila Markéta Wernerová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu, která speciálního průvodce ke Kingdom Come vydala.

Klášter nezmizel, hrad ano

„Vzali jsme 3D mapu a vytvořili ve hře šestnáct kilometrů čtverečních Posázaví,“ ujišťuje kreativní ředitel Warhorse Daniel Vávra, že kraj, jimž hráči s Jindřichem ve hře prochází, není fiktivní. Jen odpovídá době středověku.

Průvodce herní fanoušky zavede na deset míst. Například do Sázavského kláštera, kde Jindřich pátrá po padělatelích pražských grošů a musí se infiltrovat do mnišského řádu. Rozsáhlý areál se během staletí zas tolik nezměnil, na rozdíl třeba od Stříbrné Skalice, kde celý příběh začíná.

Mapa ke hře Kingdom Come: Deliverance
Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu

Středověká podoba obce je od té dnešní velmi odlišná. Na kopci od osmnáctého století stojí kostel sv. Jana Nepomuckého místo někdejšího hradu, v němž se ve skutečnosti i ve hře podařilo ukrýt části vesničanů před nájezdem žoldnéřů placených Zikmundem Lucemburským.

„Brožurky byly distribuovány do Posázaví, jsou k dispozici také elektronicky anebo v turistické centrále cestovního ruchu v Praze,“ doplnila mluvčí centrály Lucie Vurbsová, kde fanoušci Kingdom Come mohou mapu získat. K dostání je v češtině a v angličtině. 

Kingdom Come se bude vyučovat na univerzitě

Oblíbená hra neproniká jen do turistiky, ale zajímá také historiky. Masarykova univerzita se ji chystá v příštím semestru zařadit do výuky. „Nejde nám ani tak o doplnění výkladu pomocí hry, chceme spíš ukázat, jakým způsobem lze s prameny pracovat,“ upřesnil Stanislav Bárta z Ústavu pomocných věd historických a archivnictví. Kingdom Come totiž ve spolupráci s historiky vznikla.