Mezi ghettem a Rudolfinem. Hej Romale, díky hudbě můžeme měnit svět

Naději a vzory přináší Ida Kelarová už sedm let svým projektem pro romské děti z vyloučených lokalit. Inspiruje je hudbou prostřednictvím dětského romského sboru Čhavorenge. Vrcholem dlouhé cesty a také velkým pocitem zadostiučinění je vydání debutového alba Hej Romale - a to s hudebním doprovodem České filharmonie.

„Když jsem byla poprvé v osadě, dva měsíce jsem nespala, každou noc jsem viděla oči těch dětí, jak tam přežívají a jak jsou tam odsouzeni na doživotí,“ popisuje impulz k vytvoření projektu Ida Kelarová v dokumentu Tomáše Kudrny O čo ide Idě (přehrát v iVysílání).

Koncerty v ghettu i Rudolfinu

Romská hudebnice a zpěvačka ve vyloučených lokalitách v Čechách i na Slovensku pořádá letní pobyty Romano Drom (Romská cesta). Od začátku spolupracuje s tuzemskými orchestry, posledních pět let dokonce s Českou filharmonií, jejíž členové s talentovanými dětmi koncertují i přímo v romských ghettech.

A naopak - nadaní zpěváci, s nimiž Kelarová vytvořila sbor Čhavorenge, koncertovali s předním orchestrem v jeho domovském Rudolfinu. S filharmonií pod taktovkou Marka Ivanoviče a řadou hostů se také loni v srpnu sbor pustil do natáčení svého debutového alba.

Vytvářet vzory

O zpěv a správnou intonaci jde v tomto projektu až v druhé řadě. „Cílem Čhavorenge je budovat vzory, kterých je v romské komunitě málo a které budou inspirovat další generace a dětí,“ přeje si Kelarová. „Díky hudbě můžeme měnit svět,“ věří. Vzorem mají být samotné děti, jejichž působení ve sboru je podmíněno dobrými výsledky ve škole. 

„Uvědomuji si, že tato cesta za porozuměním může trvat ještě několik generací, ba že nikdy neskončí,“ dodává Kelarová. K úspěchům si zatím může přičíst i album Hej Romale. Obsahuje dvanáct skladeb současného romského skladatele Desideria Duždy, doplňuje je několik tradičních romských písní.

Ida Kellarová s albem Hej Romale
Zdroj: Supraphon/Lukáš Kadeřábek

Novinku představilo Čhavorenge a hudebníci České filharmonie už v pondělí na koncertě v Mladé Boleslavi, v úterý album pokřtí v pražském Švandově divadle. V květnu pak Čhavorenge čekají vystoupení s neromskými zpěváky na Šluknovsku a v létě pak tábor Romano Drom v Rumunsku, rovněž spojený s koncerty. Následovat bude podzimní turné po Slovensku.