Marta Kubišová zahájila turné po svém životě

Zpěvačka Marta Kubišová se vrátila na pódia. Ne jako zpěvačka, ale vypravěčka svého života. Turné, které je součástí projektu Noc s legendou, je připomínkou zpěvaččiných blížících se osmdesátých narozenin. Setkání s fanoušky a přizvanými hosty, jimiž byla Iva Janžurová a Ladislav Špaček, zahájila v pražské Lucerně. Během října vystoupí ještě v dalších třech městech.

V Lucerně Martu Kubišovou přivítaly ovace už při příchodu na jeviště. V uvolněné atmosféře probrala svůj bouřlivý život, nevyhýbala se ani osobnějším tématům, jako byly její rozvody, potrat či spory s Helenou Vondráčkovou, s níž zpívala v triu Golden Kids spolu s Václavem Neckářem. Život Marty Kubišové přibližovala i promítaná videa.

Kubišová se na vrchol popularity dostala v době režimního tání v šedesátých letech. S nástupem normalizace ale kvůli svým postojům z očí veřejnosti zmizela. Zpívat přestala a našla si zaměstnání mimo šoubyznys.

V opozici vůči komunistickému režimu zůstala, krátce byla i mluvčí Charty 77. K vystupování se mohla vrátit až s listopadem 1989. Pěveckou kariéru zakončila v den svých pětasedmdesátých narozenin. Od té doby se ale na pódium několikrát vrátila jako host.

Janžurová: Marta svítila jako hvězda pravdy

„Vždycky jsem obdivovala její nekompromisnost. Já jsem kličkovala, abych se udržela v profesi, ale Marta svítila jako taková hvězda pravdy,“ uvedla při setkání v Lucerně herečka Iva Janžurová, která byla jedním z hostů. S Janžurovou se zpěvačka vydala v přelomovém roce 1968 za tehdejším šéfem komunistické strany Alexandrem Dubčekem, aby ho ujistily o podpoře i po vpádu vojsk Varšavské smlouvy.

Janžurová tehdy točila seriál Píseň pro Rudolfa III., pro nějž původně vznikla píseň Modlitba. Ta se v podání Marty Kubišové stala symbolem nejen napjatých srpnových dní roku 1968, ale i sametové revoluce o více než dvacet let později.

Pogratulovat Martě Kubišové přišel i bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. Zpěvačku přirovnal k zesnulé britské královně Alžbětě II. „Nevím, jestli jsem tak noblesní, ale s královnou jsem měla společnou lásku ke zvířatům,“ reagovala Kubišová.

K osmdesátinám kniha a divadlo

Noc s legendou zavede Martu Kubišovou ještě 15. října do Nymburka, v jehož okolí vyrůstala, a 22. října do rodných Českých Budějovic. Narozeninová setkání uzavře dva dny před svými osmdesátinami v Kladně.

V těchto dnech také vychází publikace Marta Kubišová v písních a pořadech. Autor Luděk Chochola sestavil hudební profil doplněný o citace či fotografie. Sama Kubišová již delší čas pracuje na své autobiografii.

K osmdesátinám dostala také inscenaci Marta. Divadelní recitál hrálo na své letní scéně pražské Museum Kampa. Ve zpěvačku se na jevišti převtělily Berenika Kohoutová a Hana Holišová.