Kohoutová a Holišová jsou i nejsou Marta Kubišová

Letní scéna Musea Kampa pokračuje v uvádění autorských novinek inspirovaých výraznými osobnostmi, v jejichž osudu se zároveň odráží peripetie dvacátého století. Nový recitál Marta sleduje příběh zpěvačky a disidentky Marty Kubišové. V hlavní roli alternují Hana Holišová a Berenika Kohoutová.

Inscenace Marta vznikla se souhlasem Marty Kubišové, která prý tvůrcům dala svolení ke zpracování jejího životního příběhu. Vznikl recitál, kde se jednotlivé obrazy ze zpěvaččina života prolínají s živou hudbou, herci v obsazení jsou proto zároveň často i zpěváky.

Magický hlas Marty Kubišové je spojen s klíčovými okamžiky české (a československé) historie. Ovšem ať už byla Zlatou slavicí na vrcholu popularity, interpretkou hymny vzdoru během srpna 1968, lepila po zákazu vystupování pytlíky, vystupovala jako mluvčí Charty 77 anebo při sametové revoluci zpívala před zaplněným Václavským náměstím svou slavnou Modlitbu – vždy si podle tvůrců udržela nadhled a postoj silné ženy. Ten jí v těžkých chvílích pomáhal, ale jiné naopak dráždil.

„Když jsme hledali charakter pro postavu Marty, nemuseli jsme hledat žádné zákulisní motivace jejího chování. Je přímočará a všechny věci dělala spontánně tak, jak je cítila. Tímto způsobem ji i hrajeme,“ potvrdila režisérka Adéla Laštovková Stodolová.

Modlitba i Golden Kids

V titulní roli se na Kampě střídají dvě herečky, obě se projevu své předlohy chtějí přiblížit, ale nemíní ho imitovat. „Stále upozorňujeme diváky, že nejsme Marta Kubišová, jenom ji hrajeme a snažíme se ji nějakým způsobem předat,“ říká Berenika Kohoutová. Kubišovou je v komorním recitálu i Hana Holišová.

Během večera zazní mnohé hity, včetně už ikonické Modlitby pro Martu. Objeví se také trio Golden Kids. V něm v roli Heleny Vondráčkové diváci poznají Saru Sandeva či Zuzanu Stavnou, ve Václava Neckáře se promění Jan Cina, případně Denis Šafařík.

Kontext dnešních dní

„S příběhem Marty Kubišové jsem strávila mnoho času a její písně byly krásným studijním materiálem k historickým událostem, které mne vrátily do nesvobody a nelidskosti tehdejší doby. Vůbec jsem si neuměla představit, že se jednoho dne vzbudím a budu jim tolik rozumět v kontextu událostí dnešních dní. Myslím, že je to to nejpodstatnější, co jsem zatím napsala, a taky je pro nás tvůrce moc důležité, aby toto představení vidělo co nejvíce lidí,“ přeje si autorka scénáře Daniela Sodomová.

Na Letní scéně Musea Kampa se zároveň hrají i inscenace z minulých let. Werich přibližuje herce, který kus života prožil v nedalekém domě. Meda je pak poctou zakladatelce muzea, nedávno zesnulé mecenášce Medě Mládkové. Představení vzniklo před třemi lety k jejím stým narozeninám.

Recitál Marta přibližuje životní příběh Marty Kubišové (zdroj: ČT24)