Láska v čase korony. ČT točí humorný seriál o pandemii, píší ho sami diváci

Jeden dům, tři generace a jedna pandemie. Česká televize se se stávající tíživou situací rozhodla bojovat humorem, a 14. dubna proto začne natáčet seriál Láska v čase korony, který nelehké časy divákům odlehčí. Sami navíc mohou svými humornými příběhy přispět, pod dohledem Tomáše Baldýnského z jejich příspěvků vzniknou další díly seriálu, který se tak bude točit postupně. První – a jediný díl vymyšlený bez pomoci diváků – odvysílá ČT1 27. dubna ve 21:10.

Seriál, jehož název odkazuje ke slavnému románu Gabriela Garcíi Márqueze Láska za časů cholery, rozehraje v plánovaných šesti epizodách příběhy několika obyvatel jednoho menšího českého činžáku. Tvůrci vychází ze situací, které v této době zažívá spousta domácností – omezení vyžádaná nouzovým stavem dopadají i na mezilidské vztahy, ať už jsou pracovní, rodinné, nebo partnerské.

S humorem jde všechno líp

Hlavními hrdiny fiktivního příběhu jsou teenager Franta, jehož rodiče se nestihli vrátit ze zahraničí, senior Libor, který je po letech odkázán sám na sebe, když jeho žena uvízne mimo město, a mladý manželský pár Petr a Anna, pro něž zákaz vycházení a karanténa budou rozhodující zkouškou jejich vztahu.

Jaké budou jejich osudy, zatím neví ani sami scenáristé, existuje totiž pouze scénář k prvnímu dílu. Další už si napíší sami diváci, tvůrci totiž chtějí, aby se v seriálu odrážely skutečné problémy i zážitky.

„Je správné zachytit aktuální situaci právě teď a tak, jak se na ni díváme současnýma očima. A ideálně s potřebným humorem, protože virová epidemie bude mít také velký dopad na psychiku nás všech,“ nepochybuje režisér Jan Bártek. Se scenáristou Tomášem Baldýnským se sešli už na komediálních seriálech Poldové a nemluvně a Kosmo.

Minimum času i kontaktu

Natáčení Lásky v čase korony je náročné jak organizačně, tak s ohledem na minimalizaci možných zdravotních rizik. „Bude minimum času na všechno: jeden díl bude napsán, natočen a odvysílán za jeden týden! A protože v první řadě myslíme na bezpečnost, tak například kameramani nebudou smět být v místnosti s herci a budeme točit na odložené kamery,“ přibližuje situaci na place Bártek.

Představitelé jednotlivých rolí nebudou mít roušky, proto je ztvární buď reální životní partneři, kteří spolu sdílejí i v civilním životě domácnost, nebo herci, mezi nimiž bude při natáčení reálná bariéra, například dveře.

Jan Bártek a Tomáš Baldýnský při natáčení seriálu Kosmo (na snímku pořízeném tzv. bifokálním objektivem)
Zdroj: ČT

„Reflektovat tuto nastalou koronavirovou situaci formou sitkomu mi přijde jako velmi zajímavý nápad. Karanténa nabízí spoustu originálních momentů. A myslím si, že jestli se dokážeme zasmát i v této těžké době, naučíme se jí i lépe čelit,“ domnívá se například herečka Zita Morávková, jejímž partnerem v příběhu bude i její skutečný partner Petr Vršek. 

Herecké obsazení doplňují Jiří Hána, Zdeněk Maryška, Milena Steinmasslová, Iva Pazderková, Jakub Nemčok, Sára Korbelová a Filip František Červenka.