Klaunkou s plnou vážností. Dokument ČT se ohlíží za kariérou Jitky Molavcové

Dokument ČT se ohlíží za kariérou Jitky Molavcové (zdroj: ČT art)

„Jsem šťastná, že jsem mohla udělat mnohým lidem radost a že si na to vzpomínají,“ ohlíží se herečka a zpěvačka Jitka Molavcová za svojí hereckou a hudební kariérou, která je spjatá nejen s divadlem Semafor nebo pořady pro děti. V novém dokumentu Klaunka režisérky Olgy Sommerové otevřeně vypráví o své kariéře i o životě za divadelní oponou. Česká televize ho uvede v sobotu 22. dubna.

Už víc než půl století vystupuje Jitka Molavcová jako postava zamilované uklízečky na jevišti divadla Semafor, kde právě i díky figuře rotržité Žofie Melicharové objevila umění klaunství. „Pro mě je klaun něco posvátného. Nakonec i děti jsou klauni, od nichž se učím. Stále se ptají, diví, mají čistou duši,“ připomíná hlavní protagonistka v dokumentu, proč vždy považovala toto označení za lichotivé. 

Jedna z nejznámějších českých divadelních komiček se do povědomí veřejnosti nejprve zapsala jako šansoniérka, když se v roce 1970 na základě úspěšného konkurzu stala členkou legendárního Semaforu, kde působí dodnes. Krátce poté s Jiřím Suchým vytvořila úspěšnou komickou dvojici, která navázala na jeho spolupráci s Jiřím Šlitrem. 

Právě její komediální schopnosti oceňují i její kolegové. „Vycházela jsem z reakcí mnoha osobností, které se o Jitce v minulosti obdivně vyjádřily. Třeba Bohumil Hrabal napsal, že Jitka Molavcová je vlastně tulákem Charliem převlečeným za dámu,“ dodává dokumentaristka Olga Sommerová k názvu svého filmu.

Domnívá se také, že díky všestranným hudebním a hereckým schopnostem je umělkyní, kterou „může závidět každé divadlo evropské úrovně.“ 

Humor ale vyráběla nejen pro dospělé. Díky pořadům jako Malý televizní kabaret, Studio Kamarád nebo pohádkám na Jitce Molavcové vyrostly už tři generace, které ji údajně stále inspirují. Mimo jiné dala hlas i večerníčkovým postavám Káti a Škubánka. Často tak podle svých slov od diváků slýchá, že je symbolem jejich dětství, což ji těší. 

Humor i drama temných barev

„Už jako malá holka jsem vnímala humor jako jeden z největších pokladů na světě a záhy jsem pochopila, že je to prostředek, jak překonávat různá životní úskalí. Ale přitom mě taky přitahovaly dramatické příběhy plné vášně a temných barev,“ říká. 

Podle režisérky Sommerové je filmová zpověď nejen rekapitulací zásadních okamžiků její kariéry, ale i velmi otevřeným rozhovorem. „Jitka sama říká, že na jevišti je schopná se i zabít, ale soukromí si střeží. Při natáčení Klaunky byla ovšem nebývale otevřená. Možná proto, že jsme stejná generace. Možná proto, že jsme se spřátelily,“ zamýšlí se dokumentaristka. 

Jitka Molavcová je rovněž dvojnásobnou držitelkou výroční ceny herecké asociace. První Thálii získala ve druhé polovině devadesátých let za ztvárnění Dolly Leviové v muzikálu Hello, Dolly! Druhou pak předloni za celoživotní mistrovství.  

Končit se ale ještě nechystá a tvrdí, že zůstává v jednom kole. Na konec dubna s Jiřím Suchým chystají v divadle Semafor obnovenou premiéru Dobře placené procházky.