K hudebním Andělům nejvíce vzhlíží Mišík, nominaci má in memoriam i Gott

Písničkář Vladimír Mišík se může těšit z nejvíce nominací na hudební ceny Anděl za rok 2019. Česká hudební akademie ho nominovala v šesti kategoriích. Na tři nominace pak dosáhla kapela Zvíře jménem Podzim. Mezi nominovanými se in memoriam objevilo i jméno Karla Gotta. Ocenění 29. ročníku budou oznámeni 31. března v přímém přenosu České televize.

„Nominace ve všech kategoriích ukazují, že podobně jako ve světě se i u nás kvalitní pop stále častěji protíná a vzájemně ovlivňuje s dříve okrajovými žánry. Nominace jsou opět velice pestré a upozorňují na řadu skvělých desek, které tu v uplynulém roce vznikly. Potvrzuje se, že rozhodnutí vrátit předávání žánrových cen do hlavního ceremoniálu, které jsme udělali před třemi roky, bylo správné,“ shrnul předseda České hudební akademie Honza Vedral.

Mišík, který je už od roku 1993 členem andělské Síně slávy, akademiky zaujal deskou Jednou tě potkám. Muzikant, známý především spoluprací s kapelou Etc…, vydal sólovou nahrávku po více než čtyřiceti letech. Nominován je za ni na Anděly pro album, skladbu a videoklip k písni Jednou, sólového interpreta a také ve dvou samostatných žánrových kategoriích: folku a rocku.

Nejlepším albem loňského roku může být kromě Mišíkovy nahrávky také počin skupiny Chinaski. Deskou s názvem 11 se představili v nové sestavě poté, co se před třemi lety rozpadli na dřeň; z dlouholetých členů zbyli jen dva: Michal Malátný a František Táborský.

Uspět může i deska, kterou natočila loni kapela Mirai. Předloňský objev Andělů zaujal svou druhou nahrávkou, do jejíhož názvu si vypůjčili japonský výraz pro „děkuji“, tedy Arigató.

Mirai jsou nominováni také v kategorii skupina roku. Stejně jako Vypsaná fiXa, která se nevypsala ani po čtvrtstoletí na scéně, jak podle akademiků dokazuje jejich poslední album věštecky pojmenované Kvalita.

Na ocenění pro nejlepší skupinu aspiruje rovněž hudební kolektiv Zvíře jménem Podzim. Mnohohlavý orchestr, za nímž stojí Jakub König, spojený také s oceňovanými projekty Obří broskev a Kittchen, měl být původně jen záležitostí na jedno, eponymní album. Druhý počin – Září –, na němž se prolíná psí a vlčí princip obsažené v každém člověku, je prý jen „parádní bonus“. A parádní zřejmě doslova, protože „Zvíře“ je za něj nominováno také na objev roku a v kategorii vyhrazené pro alternativu a elektroniku.

V nominacích na skladbu roku padlo jméno Karla Gotta. Loni zesnulý zpěvák je nominován za duet Srdce nehasnou, který nazpíval se svou dcerou Charlotte Ellou.

Klip Karla Gotta a jeho dcery Charlotte Elly: Srdce nehasnou (zdroj: 2019 SUPRAPHON a.s.)

Skladbou roku se může stát také už zmíněné Miškovo Jednou, anebo rozverná píseň Dělám stojky z debutového alba Bereniky Kohoutové. Desku Holka roku vytvořila s producentem Jiřím Burianem alias Kapitánem Demo, s nímž zpěvačku spojuje smysl pro nadsázku a vtip.

Kohoutová je také jednou ze tří možných sólových interpretek roku. Konkuruje jí pianistka a skladatelka Beata Hlavenková s nadžánrově písničkářským počinem Sně, plném básní, písní a snění.

Na pomezí jazzu, folku a elektroniky se pak pohybuje třetí nominovaná sólová interpretka. Bára Zmeková stvořila Lunaves, aby v ní vypovídala o přístupu k životu, smrti i času.

Trojici nominovaných sólových interpretů tvoří Vladimír Mišík, Vojtěch Dyk a Pokáč. Dyk akademiky oslovil sólovou nahrávkou D.Y.K., kterou pořídil v newyorském studiu a ve spolupráci a hammondkářem Ondřejem Pivcem. Novinku uvedl singlem inspirovaným Mr. Beanem.

Písničkář Pokáč, vlastním jménem Jan Pokorný, nazval svou desku Úplně levej. Nominace dokazuje, že minimálně hudebně tato charakteristika nesedí a že akademici nevnímají jeho styl jako „nepovedený pokus o folk, případně nezdařený pokus o hudbu“.

V kategoriích přišly ceny Anděl letos se dvěma novinkami. Nově oceňují i slovenské album roku (nominováni jsou Marián Čekovský, Sima Martausová a skupina Nocadeň) a zavádějí ocenění od fanoušků. O vítězi posluchačské ceny rozhoduje hlasování na internetu.

  • Album
    11 (Chinaski)
    Arigató (Mirai)
    Jednou tě potkám (Vladimír Mišík)
  • Skladba
    Srdce nehasnou (Karel Gott a Charlotte Ella Gottová)
    Dělám stojky (Berenika Kohoutová)
    Jednou (Vladimír Mišík)
  • Skupina
    Mirai (Arigató)
    Vypsaná fiXa (Kvalita)
    Zvíře jménem Podzim (Září)
  • Objev
    Bert & Friends (Supr)
    Bára Zmeková (Lunaves)
    Zvíře jménem Podzim (Září)
  • Sólový interpret
    D.Y.K. (D.Y.K.)
    Vladimír Mišík (Jednou tě potkám)
    Pokáč (Úplně levej)
  • Sólová interpretka
    Beata Hlavenková (Sně)
    Berenika Kohoutová (Holka roku)
    Bára Zmeková (Lunaves)
  • Videoklip
    7krát3 – Promiň (režie Benjamin Buttler)
    Vladimír Mišík – Jednou (režie Maja Hamplová a Matěj Chlupáček)
    Vypsaná fiXa – Krabička (režie Jordan Haj a Givinar Kříž)
  • Slovenské album
    Best On (Marián Čekovský)
    Len tak sa stíšim (Sima Martausová)
    Auróra (Nocadeň)
  • Alternativa a elektronika
    B4 (Plastová okna)
    Margo (First I Thought Everyone's Staring at Me but Then I Realized Nobody Cared – All the Creatures I Met Sitting on the Back Seat and How to Deal with What I've Learnt)
    Zvíře jménem Podzim (Září)
  • Folk
    Epydemye (Milé děti)
    Beata Hlavenková (Sně)
    Vladimír Mišík (Jednou tě potkám)
  • Jazz
    Nikol Bóková (Inner Place)
    Vilém Spilka Quartet (Čekání na Toma)
    Vertigo (Daleko)
  • Klasika
    Bennewitz Quartet (Ullmann – Krása – Schulhoff – Haas)
    Pavel Haas Quartet (Shostakovich: String Quartets Nos. 2, 7, 8)
    Ivo Kahánek, Bamberští symfonikové, Jakub Hrůša (Dvořák & Martinů: Piano Concertos)
  • Rap
    Hugo Toxxx (1000)
    Viktor Sheen (Černobílej svět)
    Yzomandias (Dobrá duše, srdce ze zlata)
  • Rock
    John Wolfhooker (313)
    Vladimír Mišík (Jednou tě potkám)
    The Truth Is Out There (All Little Revolutions)

Českou hudební akademii, která Anděly uděluje, tvoří hudební odborníci z řad novinářů, dramaturgů, pořadatelů koncertů i samotných muzikantů, dosavadních držitelů Anděla. O nominacích svým hlasem rozhodlo 351 akademiků.

Slavnostní vyhlášení 31. března bude tentokrát přístupné nejen zástupcům hudební branže, ale v publiku můžou zasednout i zájemci z veřejnosti. Večerem provede Ewa Farna.

V té době budou už známy vítězové dvou výročních tuzemských hudebních ocenění, které se drží počinů mimo mainstream. Jejich nominace se částečně kryjí se vkusem Andělů. V cenách Vinyla nominovali hudební kritici na desku roku také kapelu B4 a její Plastová okna, v Andělech zastoupené v kategorii alternativa a elektronika. V cenách Apollo, které vybírají pouze nejlepší album, má šanci uspět Vojtěch Dyk, Vladimír Mišík, Vypsaná fiXa a Zvíře jménem Podzim.