Jiří Lábus nebo Barbora Hrzánová čtou pohádky pro nemocné děti

Herci Jiří Lábus, Barbora Hrzánová nebo Jan Potměšil načetli pohádky pro nemocné děti. Jedná se o druhé cédéčko, které vydává sdružení Loutky v nemocnici. Na dětská oddělení přináší živou hudbu a divadlo už 11 let. Pohádky čte dětem také předsedkyně sdružení Marka Míková, známá jako Růženka z pohádky Jak se budí princezny.

Pohádková medicína přináší čtyři příběhy, které jsou určeny především pro děti, které musí trávit čas na nemocničních odděleních. První pohádku s názvem Lenochodi, podle příběhu Anne-Catrine De Boel, namluvil Jiří Lábus. Dobrodružství Myši patří do nebe (ale jenom na chvíli) podle knížky Ivy Procházkové ztvárnila Bára Hrzánová.

Napínavý příběh v převyprávěném románu Hermana Melvilla Bílá Velryba interpretuje Jan Potměšil a písně zpívá Tomáš Karger a v poslední v pohádce O statečném tygříkovi vycházející z knížky Libuše Palečkové, uslyšíte Marku Míkovou. Ta zároveň jednotlivé předlohy převyprávěla a celou audionahrávku režírovala.

Herci čtou pohádky pro nemocné děti (zdroj: ČT24)

Spolek Loutky v nemocnici navštěvuje již 11 let pravidelně nemocnice a léčebny po celé republice. Hospitalizovaným pacientům hraje a zpívá písničky a také divadlo. „Hrajeme s dětmi a pro děti. Nabízíme bezprostřední komunikaci a děti se zapojují do hry. Napovídají, pomáhají, vymýšlejí příběhy, hrají s loutkami a často se svěří i se svým trápením,“ říká Marka Míková, která je zároveň principálkou souboru.

Pravě hospitalizovaným dětem je CD určeno především. Stane se dárkem, který na nemocničním pokoji s dětmi zůstane, i když Loutky musí odejít. „Loutky s námi během představení dokáží u nemocných dětí často víc než pilulky – vykouzlit úsměv, zaplašit stesk po domově, pomoci na chvíli zapomenout na bolest a trápení,“ pokračuje Marka Míková.