Jezinky Janžurová a Holubová tráví bezinkami muže pro jejich dobro

Studio DVA uvádí Jezinky a bezinky (zdroj: ČT24)

Crazy komedie Jezinky a bezinky je trvalou součástí divadelních repertoárů na zahraničních i českých jevištích. V Česku černohumornou hru o dvou starších dámách se svéráznou zálibou ve vraždění nastudovalo pražské Studio DVA. V hlavní roli se s muži vypořádávají Eva Holubová a Iva Janžurová, jejíž dcera Sabina Remundová se ujala režie. V představení si navíc také zahraje.

Hra amerického dramatika Josepha Kesselringa je přehlídkou bláznivých situací, které pobaví, ale málokdo by je chtěl asi prožít. Dvě rozkošné staropanenské dámy skrývají za svou neodolatelnou pohostinností děsivé tajemství. Svým bezinkovým vínem, obohaceným arzenem, pomáhají osamělým pánům do hrobu. A vraždění považují navíc za dobré skutky.

„Co lidstvo lidstvem stojí, je spousta lidí přesvědčena, že konají dobro nebo se za dobro schovávají,“ podotýká Eva Holubová. K nastudování Jezinek a bezinek ji i její kolegyni Ivu Janžurovou zlákala grotesknost příběhu. „Přede mnou to hrály báječné herečky, takže jsem si říkala, že je to asi sousto,“ přiznává Janžurová.

Jezinky a bezinky přivezl Werich z Ameriky

Jezinky a bezinky českému publiku poprvé představil Jan Werich, který hru viděl ve čtyřicátých letech na Broadwayi, kde se dočkala téměř patnácti set repríz. „Málokdy jsem se tak zasmál jako tehdy a řekl jsem si, že budu-li mít někdy ještě vliv na divadlo, že bych tu hru rád na něm viděl,“ uvedl.

Jezinky a bezinky (Studio DVA)
Zdroj: Divadlo Studio DVA/Karolína Holubová

Není bez zajímavosti, že druhá polovina dvojice V+W, Jiří Voskovec, který odešel do emigrace, si v šedesátých letech zahrál v jedné z filmových adaptací Jezinek a bezinek.

Českou premiéru měla hra v Městských divadlech pražských, kde Werich působil, o pár let dříve. Před koncem milénia na tamních prknech vznikla i jedna z nejslavnějších inscenací této crazy komedie s Květou Fialovou a Jaroslavou Adamovou v hlavních rolích.

Na repertoáru, třebaže ne na aktuálním programu, má Jezinky a bezinky stále také pražské Studio Ypsilon. Pohostinnými tetičkami se tu staly Zuzana Kronerová a Jana Synková.