Husa na provázku humor v Turnovém háji nepohřbí

Turnový háj jako divadlo (zdroj: ČT24)

Osobitý pohled na současnou společnost nabízí repertoárová novinka Divadla Husa na provázku. Předlohou byly sloupky Evy Turnové, baskytaristky kapely Plastic People of the Universe. Texty v uplynulých pěti letech pravidelně publikovala v časopisech a vydala je i knižně pod názvem Turnový háj. Stejně se jmenuje i brněnská inscenace.

„Udělali jsme z toho takový pelmel, slovy Evy Turnové - jízdu vtipnou kaší,“ podotýká režisérka Gabriela Ženatá. Postava Evy Turnové - kterou hraje ovšem Růžena Dvořáková - propojuje motivy a témata jednotlivých sloupků do pásma hořkovtipných glos současnosti. 

„Objevuje se tam třeba téma vztahů, mladých lidí závislých na internetu a na používání mobilních telefonů,“ prozradila režisérka. „Sloupky Evy Turnové mě zaujaly hlavně nadhledem, ironií, z každodenní reality si dělá hodně naddimenzovanou groteskní legraci,“ představuje autorčiny texty divákům, kteří je nečetli.   

Vedle Růženy Dvořákové se na scéně objeví také čtyři herci. Ondřej Jiráček představuje dalšího člena Plastiků Vratislava Brabence,  Milan Holenda, Dominik Teleky a Jaroslav Tomáš si rozdělili všechny další úlohy a také tvoří kapelu. Ta na jevišti postavu Evy Turnové doprovází - stejně jako skutečnou Evu Turnovou v životě. Kromě Plastiků hrála ve skupinách Odvážná srdce, DG 307 a Šílenství, vede vlastní hudební projekt Eturnity.