Hodiny odtikávají jeden den Virginii Woolfové i v opeře

MET uvádí román Hodiny jako operu (zdroj: ČT24)

Metropolitní opera v New Yorku (MET) připravila adaptaci oceňovaného románu Hodiny od Michaela Cunninghama. V příběhu tří žen žijících v různé době se inspiroval dílem spisovatelky Virginie Woolfové. Přímé přenosy Hodin i dalších operních kusů z MET promítají také česká kina.

Virginia Woolfová ve své knize Paní Dallowayová popisovala jeden den v životě titulní hrdinky. Čtenáře autorka strhla proudem vědomí, aby svět kolem zdánlivě průměrné středostavovské paničky, která jde do květinářství pro výzdobu na večírek, vnímali „zevnitř postavy“.

Ženy a předsudky

Americký prozaik Michael Cunningham se příběhem Virginie Woolfové inspiroval k vlastnímu románu a ze slavné spisovatelky učinil jednu z postav. V Hodinách sleduje jeden den i dalších dvou, už smyšlených žen – Clarissy v New Yorku konce dvacátého století a Laury, ženy v domácnosti na sklonku padesátých let v Los Angeles.

Každá z žen žije na jiném místě a v jiném čase, všechny se ale musí popasovat s vnitřními démony a rolí přidělenou společností. Všechny sužuje pocit životní prázdnoty, společenské předsudky a očekávání.

„Sexuální politika, sexuální identita. Genderová proměnlivost je něco, co nám nevrtalo hlavou ani zdaleka tolik jako teď,“ podotkl Cunningham později k tématům, která z Hodin vystupovala dříve, než se o nich vedla na veřejnosti ostrá diskuse.

Hodiny v opeře

Za Hodiny obdržel Cunningham Pulitzerovu cenu. Jeho román ještě více proslavila filmová adaptace s Julianne Mooreovou, Meryl Streepovou a Oscarem oceněnou Nicole Kidmanovou v hlavních rolích. Jednu z nominací na prestižní ocenění obdržel i autor hudby, minimalista Philip Glass, který shodou okolností uvedl některá svá díla i v Metropolitní opeře.

Joyce DiDonatová
Zdroj: Aerofilms

Jeden den prožívají ženy nově i v Metropolitní opeře. „Začal jsem přemýšlet, co můžete udělat v hudbě tak, jak to nelze ve filmu nebo v knize. Jak můžete představit příběhy a jejich linky postupně prolínat. To vše je na operním jevišti možné skrze hudbu a harmonii,“ uvedl autor opery Hodiny Kevin Puts. Hlavních rolí se v operní verzi ujaly Renée Flemingová, Kelli O'Haraová a Joyce DiDonatová.

MET v nadcházející sezoně kromě Hodin nabídne také klasické opery Mozarta a Wagnera, díky přenosům do kin na ně mohou „zajít“ i čeští diváci.