Historička, která sesbírala básně Jiřího Ortena. Křížková zastupovala Chartu 77 necelý rok

Události: Zemřela literární historička Marie Rút Křížková (zdroj: ČT24)

Literární historička Marie Rút Křížková se zásadní měrou zasloužila o vydání díla básníka Jiřího Ortena. Žena, jež se mimo jiné věnovala literární tvorbě v terezínském ghettu, za minulého režimu rovněž působila jako mluvčí Charty 77, a to od února 1983 do ledna 1984. Literární historička zemřela v pátek ve věku 84 let, smrt potvrdila její dcera Dagmar Křížková.

Marie Rút Křížková se narodila v roce 1936 ve středočeském Miličíně. V roce 1968 přitom dálkově absolvovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde se věnovala studiu češtiny a pedagogiky. Specializovala se na literární historii.

Později pracovně působila jako učitelka, vychovatelka nebo odborná pracovnice v Památníku Terezín a pražské Středočeské galerii. Za normalizace byla lesní dělnicí a třídičkou pošty, své zážitky z té doby sepsala do díla Svědectví, které nemohlo být vysloveno.

Křížková má tři dcery. Jednou z nich je herečka a moderátorka Ester Janečková, která je nemanželským dítětem divadelního režiséra a dramaturga Oty Ornesta. Ten je starším bratrem Jiřího Ortena.