Harry Potter se stane hrdinou seriálu. S „užitečnými postřehy“ J. K. Rowlingové

Po filmovém zpracování se bestseller J. K. Rowlingové dočká i seriálu. Své kouzelnické dobrodružství prožije Harry Potter na streamovací platformě Max, která vznikne transformací platformy HBO Max. Jedna série by měla odpovídat jedné knize. Počítá se s novým hereckým obsazením.

Podle plánů společnosti Warner Bros. Discovery, která novinku oznámila, by podle jednoho knižního dílu měla vždy vzniknout jedna série seriálu.

„Jsme rádi, že můžeme divákům nabídnout možnost objevit Bradavice zcela novým způsobem,“ uvedl šéf HBO Casey Bloys. „Harry Potter je kulturní fenomén a zájem o kouzelnický svět přetrvává.“

Pod dohledem J. K. Rowlingové

Spisovatelka J. K. Rowlingová bude pod seriálem podepsána jako výkonná producentka. Bloys míní, že „její postřehy budou užitečné“. „Těším se, že se budu moci podílet na této nové adaptaci, která umožní takovou hloubku a detaily, jakou poskytuje pouze dlouhý televizní seriál,“ poznamenala autorka.

Neočekává se ale, že by se Rowlingová podílela na scénářích. Scenáristé, stejně jako hlavní tvůrce, se podle časopisu The Hollywood Reporter ještě vybírají. Myšlena hraného televizního seriálu o Harrym Potterovi se ale podle informací časopisu rozvíjí už od roku 2021.

Rozpočet? Tolik, kolik bude potřeba

Knihy o Harrym Potterovi patří k celosvětovým bestsellerům. Sedmi dílů knižního příběhu se po celém světě prodalo přes šest set milionů výtisků. Trhákem se staly i filmové adaptace, v nichž spolu s hrdinou stihl zestárnout i představitel kouzelnického učně Daniel Radcliffe. Filmy postupně uváděné v letech 2001 až 2011 celosvětově utržily 7,7 miliardy dolarů (asi 165 miliard korun).

Rozpočet seriálu Harry Potter má být podle vyjádření šéfa HBO srovnatelný s rozpočtem seriálů Hra o trůny a souvisejícího Roku draka. První sezona Roku draka přišla na 125 milionů dolarů. „Bude v tomto rozsahu nebo vyšším. Tolik, kolik bude potřeba k vytvoření kvalitního seriálu,“ uvedl k nákladům Bloys.

Warner Bros. Discovery rovněž uvedlo, že nový seriál jim nebude bránit v realizaci dalších projektů, které by rozvíjely svět Harryho Pottera.

Další rozšíření Hry o trůny

Streamovací kanál Max počítá i s rozšířením další fantasy značky. Chystá se další prequel Hry o trůny, odehrávat se má sto let před dějem hlavního seriálu, v době, kdy Železný trůn drží rod Targaryenů.

Příběh se zaměří na „mladého, naivního, ale odvážného rytíře“ a jeho panoše, uvedla společnost. Jako s výkonným producentem se počítá s autorem předlohy Georgem R. R. Martinem. Na dokončení jeho knižní fantasy ságy ale čtenáři pořád ještě čekají.

Do kdy budou muset počkat na prequel Hry o trůny, společnost Warner Bros. Discovery neprozradila. Neoznámila zatím ani, kdy by se měl k divákům dostat seriálový Harry Potter.