Filmová upoutávka týdne: Liam Neeson a jeho syn našli cestu do Itálie, hledají tu k sobě

Režijní debut herce Jamese D'Arcyho s názvem Made in Italy vypráví o zpřetrhaných vztazích, kulturním šoku a jedné zchátralé vile uprostřed Itálie. Právě o její prodej se pokouší vdovec Robert a jeho syn Jack, jejichž už tak komplikovaný vztah prochází další zkouškou. Jejich role si zahráli opravdoví příbuzní: Liam Neeson a Michaél Richardson.

Dle ukázky se dá předpokládat, že se snímek Made in Italy (v překladu Vyrobeno v Itálii) nejvíce zaměří na ústřední dvojici a způsoby, jak si k sobě opět najde cestu. Londýnský umělec Robert (Liam Neeson) truchlí nad smrtí své ženy. Ta Robertovi a jejich synovi Jackovi (Micheál Richardson) odkázala honosný dům v Toskánsku.

Bohužel, čas vilu proměnil v ruiny a před prodejem je třeba učinit rozsáhlé renovace. Jackovi se však do práce nechce – na dům má totiž nepříjemné vzpomínky.

Sentimentální a přitom úsměvné scény z ukázky jsou příslibem příjemné „dramedie“, která v sobě spojuje vážná témata i komediální scény. Trailer například ukazuje, jak je dvojice neschopná dorozumět se v italštině, setkání s místními obyvateli je ale také nutí řešit stále bolestivé rodinné problémy.

Film se natáčel od dubna roku 2019 v Londýně a později v Toskánsku, mimo jiné v historickém městě Montalcino.

Debut pro režiséra, nic nového pro otce a syna

Snímek je celovečerní debut známého britského herce Jamese D’Arcyho. Ten se už přes dvacet let objevuje v mnoha mezinárodních produkcích. Jedna z prvních výraznějších rolí pro něj byl poručík v oscarovém dramatu Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003). V životopisném filmu Hitchcock (2012) ztělesnil ústředního herce z filmu Psycho (1960) Anthonyho Perkinse. Důležitou roli bývalého agenta CIA měl v oceňovaném seriálu Ve jménu vlasti (2011–2020).

Liam Neeson se dlouhodobě těší úspěšné herecké kariéře. V 90. letech byl známý především pro své dramatické a hojně oceňované role ve filmech podle skutečných událostí. Hlavně šlo o snímky Schindlerův seznam (1993), v kterém hrál ústředního nacistického vlastníka továrny, a Michael Collins (1996), který se zaobíral titulní postavou irského politika a revolucionáře. Poslední dekádu se však také objevuje v mnoha akčních rolích – například v trilogii 96 hodin (2008–2014) nebo coby gangster v Nočním běžci (2015).

Pro pětadvacetiletého Micheála Richardsona, který ztvárnil Jacka, jde teprve o čtvrtý filmový projekt. Minulý rok byl v českých kinech k vidění ve filmu Mrazivá pomsta, v němž rovněž hrál syna Liama Neesona. Po něm zdědil herecký talent, příjmení si ale změnil na památku své zesnulé matky, také herečky Natashy Richardsonové.

Made in Italy čeká americká premiéra v kinech a na VOD 7. srpna 2020. České uvedení nebylo stanoveno.