Dva bratři v Divadle Polárka k sobě najdou cestu, až když je spláchnou do záchodu

Dobrodružný příběh bratrů v Divadle Polárka (zdroj: ČT24)

Humor, napětí i dojemnost slibuje dobrodružný příběh z netradičního prostředí, který nově hraje brněnské Divadlo Polárka. Inscenace Nedráždi bráchu bosou nohou vychází ze stejnojmenné literární předlohy o dvou sourozencích, kteří spadnou do záchodu. V odpadním potrubí hledají cestu nejen ven, ale také jeden k druhému.

Šestiletý Marek má bratra Jirku, kterému neřekne jinak než Mimoň. Přestože je mezi nimi jen dvouletý věkový rozdíl, kluci si nerozumí. „Starší je trochu přehlížený, protože – jak už to tak bývá – pozornost má ten mladší. Ten starší ho bere jako slabší článek, se kterým se musí o něco dělit a který mu bere jeho prostor,“ vypráví představitel Marka Vít Malecha.

Věčné strkanice dostanou nečekané vyústění, když bratři při jedné takové situaci spadnou do záchodu. Bratři se ocitnou v krizové situaci, kdy jsou odkázáni jeden na druhého. „Postupně při hledání řešení zjišťují, že vlastně existuje mód, v jakém jim spolu může být fajn,“ prozradila dramaturgyně Alžběta Michalová.

Nedráždi bráchu bosou nohou (Divadlo Polárka)
Zdroj: Patrik Uhlíř/ČTK

„Nejdou proti sobě, ale naučí se spolupracovat,“ potvrzuje představitel Jirky Alfred Texel. Podle režiséra inscenace Jiřího Hajdyly bratři sice zlobit nepřestanou, jejich schválnosti jsou ale už spíš špičkování se.

Také divadelníci z Polárky prý při přípravě inscenace pracovali s principem „kreativního zlobení“. Díky tomu vznikla třeba scénografie vytvořená z odpadních trubek, ty se ve fantazii hrdinů proměňují i v různé tvory.

Inscenace nazvaná Nedráždi bráchu bosou nohou je podle tvůrců určená divákům od čtyř let, jejich sourozencům, rodičům i prarodičům.