Divadlo Mír nechce jen bavit. Z dramatu bratří Čapků stvořilo filmovou inscenaci

Divadlo Mír nastudovalo Adama stvořitele jako filmovou inscenaci (zdroj: ČT24)

Ostravské Divadlo Mír nastudovalo drama Adam stvořitel. Hru o světě, který se ocitl ve slepé uličce, napsali bratři Karel a Josef Čapkovi před druhou světovou válkou. Inscenaci herci natočili a filmovou adaptaci poskytují – stejně jako další novinky – prostřednictvím on-line placené platformy MírPlay.

Divadlo Mír je známé hlavně díky skečům skupiny Tři tygři a internetovým projektem sKORO NA mizině, do něhož se zapojilo během pandemických restrikcí omezujících provoz divadel. On-line seriál se setkal se nebývalým úspěchem.

I v programu divadla jsou diváci zvyklí především na komediální hry, Adamem stvořitelem se soubor pouští do odlišného repertoáru. Novinkou oslovuje i publikum se zájmem o hlubší témata a vážnější žánry.

Adam stvořitel je podobenstvím o stavu světa a o tom, že lidé dělají pořád stejné chyby. „Bratři Čapkové se ve hře hodně otírají o fašismus. My jsme ji dramaturgicky posunuli trošku jinam: I když se objeví někdo, kdo chce být spasitel a kdo chce tvrdit, že by všechno zrušil a postavil všechno lépe, tak vlastně stejně narazí. Vždycky,“ přibližuje ostravský výklad dramatu režisér Albert Čuba.

Vladimír Polák ve hře Adam stvořitel
Zdroj: Divadlo Mír/Jan Lipovský

Hlavní dvojroli ztvárnil Vladimír Polák. „Adam vytváří své vlastní alter ego a samozřejmě na jevišti to musí hrát dva herci, nicméně kamera a triky nám umožní, aby ty dvě postavy ztvárnil jeden jediný herec. A to nás na tom velmi lákalo,“ poznamenává Čuba.

Late night show z Ostravy

Filmová inscenace je dostupná na on-line placené platformě MírPlay, divadlo ji spustilo loni v prosinci. Za rok podle mluvčího scény Jana Lipovského získala několik tisíc předplatitelů. Přímo pro platformu vznikla i další novinka – Noční show. „Inspirovali jsme se v amerických late night shows,“ přiznává Čuba.

Komponovaný večer, jak Noční show v Míru s nadsázkou říkají, nabízí skeče, hudbu a nekorektní humor. Natáčet by se měl několikrát do roka. A časem možná i s diváky. Pilotní díl se točí okolo tématu Vánoc.