Dětem jsem koupil Spejbla a Hurvínka, zavzpomínal Geoffrey Rush na natáčení v Česku

Studio ČT24: Rozhovor s hercem Geoffrey Rushem (zdroj: ČT24)

Jednou z největších, ne-li tou vůbec největší hvězdou letošního ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je Geoffrey Rush. Herec, kterého si diváci mohou pamatovat z oscarové Záře, ale i jako kapitána Barbossu z Pirátů z Karibiku, v rozhovoru pro Českou televizi zavzpomínal mimo jiné na dřívější natáčení v Česku nebo na to, která filmová role mu hodně dala.

Rush hned na úvod rozhovoru zmínil, že k filmu se dostal poměrně pozdě, zkušenosti předtím sbíral 25 let na divadelních prknech. „Nikdy jsem o sobě neuvažoval jako o filmovém herci. A pak druhý hraný film, který jsem natočil, což byla Záře, mi změnil život. To bylo velmi vzrušující,“ připomněl australský rodák snímek z roku 1996, za který získal řadu ocenění – včetně Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli.

Na Záři, v níž Rush ztvárnil talentovaného klavíristu Davida Helfgotta, se připravoval dlouhou dobu. „Tři roky jsem využil k tomu, že jsem poslouchal skutečného Davida Helfgotta a pak jsem se snažil naučit hrát na klavír,“ popsal Rush genezi role, která mu přinesla mezinárodní věhlas a v důsledku vedla k tomu, že několikrát byl pracovně i v Česku.

Dětem koupil v Česku Spejbla a Hurvínka

„Poprvé byly (při natáčení Bídníků v Česku) moje děti ještě velmi malé, dceři byly čtyři, synovi dva roky. Bydleli jsme v Hlubočepích a dětem jsem koupil loutky Spejbla a Hurvínka. Mají je pořád doma. Dcera je scénografka a syn bude filmovým režisérem, právě absolvoval školu a je tady ve Varech se mnou. Je úžasné, že mohu tyto narozeniny slavit právě v České republice,“ zmínil na červeném koberci Rush, kterému je 6. července 2022 71 let.

Na festival do Karlových Varů přijel australský herec i proto, aby převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Festival uvede na jeho poctu hned tři snímky – Královu řeč, Quills – Perem markýze de Sade a už zmiňovanou Záři.

Události: Do Karlových Varů přijel herec Geoffrey Rush (zdroj: ČT24)