Co je to štěstí? V La Fabrice se nebojí vyslovit Největší přání

V La Fabrice se zajímají o největší přání (zdroj: ČT24)

O největší přání lidského života se zajímá stejnojmenné představení v pražské La Fabrice. Inscenaci s podtitulem „obludně krásný balet ironie a radosti“ nastudoval soubor Burki&com.

Po čem toužíme a co nás motivuje? Co je v životě člověka nejvíc? A co naše přání vypovídají o nás samotných? V La Fabrice se ptají slovem i pohybem a také s humorem a nadsázkou. Tematicky inscenace reaguje na současnou společnost, která s tužbami pracuje vědomě, třeba v reklamě.

Tématem je štěstí. A to, nakolik jsme schopní ke štěstí dojít, jestli nám dokáže v životě vydržet, a jestli když se stane něco, co si hodně přejeme, jestli jsme štěstím naplněni, nebo potřebujeme další a další a další přání.
Jana Burkiewiczová
režisérka a choreografka

Představení je vystavěno jako koláž jednotlivých scén. „Takto nastříhané obrazy jsou pro nás složité a zároveň určité obohacení. Musíme jít z emoce do emoce, z obrazu do obrazu, z rozpoložení do rozpoložení okamžitě během sekundy,“ popisuje jeden z tanečníků Jakub Sedláček. 

Inscenace navíc kombinuje současný tanec s pohybovým divadlem a vizuálním uměním, odkazuje i ke kabaretu. „Cílem bylo, aby náš tým byl co nejrůznorodější, aby k sobě zdánlivě nepasoval, takže jsem hledala lidi z různých prostředí,“ odrazila se podle režisérky a choreografky Jany Burkiewiczové pestrost forem a obrazů i ve skladbě účinkujících a tvůrců.   

Autorem hudby je raperské duo Mutanti hledaj východisko a kostýmy pro představení vytvořila tvůrčí dvojice Anna Štěpánková a Tereza R. Kladošová, které byly loni zařazeny mezi objevy Cen Czech Grand Design.

Ta největší přání se podle Jany Burkiewiczové nesmí vyslovovat. Porovnat si je s největším přáním podle inscenace v La Fabrice ale publikum klidně může, a to při nejbližší repríze 21. listopadu.