Cirkus bude, ale nový. Šestnáctou Letní Letnou odstartuje provazochodkyně nad Vltavou

Letní Letnou zahájí francouzská provazochodkyně přechodem nad Vltavou (zdroj: ČT24)

Prahu v příštích týdnech omámí a rozhýbou artisté, žongléři, klauni i provazochodci z celého světa. Ve středu 14. srpna odstartuje šestnáctý ročník festivalu nového cirkusu Letní Letná. Festival zahájí francouzská provazochodkyně, která přejde 400 metrů nad řekou Vltavou v centru Prahy. Kromě řady zahraničních hostů přichází letos s novátorským projektem i český soubor Losers Cirque Company. Na inscenaci s názvem Heroes spolupracuje s Národním divadlem.

Ani Superman ani Batman, ale obyčejný člověk v kritickém stavu na operačním sále. Hrdinové v představení Heroes jsou na první pohled obyčejní. „Je tam ten jeden hero, který bojuje o život, jsou tam ty heroes, kteří mu v tom těle pomáhají dostat se přes jeho úskalí, ale jsou tam i heroes, kteří provádějí operaci,“ naznačuje téma umělecký šéf Činohry Národního divadla a režisér „hrdinského“ kusu Daniel Špinar.

Okolnostmi děje jsou autonehoda, polytrauma, narkóza a operační sál. Soubor ztvárňuje představu o tom, co se odehrává v mozku, když je člověk v kritickém stavu v rukou chirurgů. Vystoupení staví na střetu reálné operace a vnitřního světa.

Premiéru si český soubor nechal právě na letenský festival, autoři projektu vůbec poprvé propojují nový cirkus s pantomimou. Představitel hlavní role a český mim Radim Vizváry musel kvůli představení začít chodit do posilovny, akrobati se zase učili pracovat s mimikou.

Letní Letná 2019
Zdroj: ČT24

„Mně už je 40 let. Říkal jsem si, že už je pozdě učit se novým trikům. No a samozřejmě, když jsem přišel na první zkoušku, oznámili mi kluci naprosto nekompromisně ,tak pojď, jdeme!'. Musel jsem,“ popisuje mim přípravu na představení.

Akrobat a scénograf souboru Losers Cirque Company Petr Horníček mu dává za pravdu: „Na začátku říkal, že nechce dělat žádnou akrobacii. Vlastně jsme ho donutili k velkým výkonům na to, že je mim.“

30 metrů nad řekou, 400 metrů přes ni

Hrdiny a hrdinkami akrobacie se bude šestnáctý ročník Letní Letné jen hemžit. Hned samotný start festivalu je spojen s ženou, která chodí v oblacích. „Jištění na laně mít nebudu. Máme ale připravený plán, že se mohu na kterémkoliv místě rozhodnout zastavit a v případě potíží mě sundají,“ popisuje přípravu francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga, která přejde Vltavu ve výšce 35 metrů.

Skoro 400 metrů dlouhé lano povede od Právnické fakulty až do Letenských sadů. Její chůzi v oblacích doprovodí živá hudba. „Festival tak společně s artistkou, jejíž umění sledují se zatajeným dechem desetitisíce lidí po celé Evropě, opět posouvá hranice možného,“ píší organizátoři festivalu na stránkách.

Festival nabídne po celou druhou půlku srpna na sedmi scénách desítky cirkusových představení. Mezi hlavní hvězdy patří třeba soubor sedmnácti artistek z předních novocirkusových souborů Francie, které se sešly pod šapitó projektu Projet PDF. Svým renomé může lákat i soubor kanadských vousáčů Cirque Alfonse s novocirkusovým muzikálem Tabarnak, zasazeným do prostředí malého vesnického kostela.

Festival tradičně přichystal řadu workshopů a pestrý doprovodný program. Lidé si i tak budou moci zkusit chůzi po laně, žonglování a jiné cirkusové dovednosti. Připravena je také řada představení pro děti a letní festivalová škola.