Chceš si o tom promluvit? Donnu nechtějí pustit k maturitě, ale do Česka 90. let ano

Devadesátá léta na divadle (zdroj: ČT24)

Láska, sex a něžnosti na 90210 způsobů. Studio Palm OFF přináší popkulturní epizodu z dospívání v devadesátých letech, ve které se prolínají problémy postav oblíbeného seriálu z Beverly Hills i porevolučního Česka. Inscenace Pusťte Donnu k maturitě! je autorským představením Tomáše Dianišky.

„Protože seriál je určený především mladým divákům, jsou i hrdinové ve věku teenagerů, s jeho typickými problémy…“ Těmito slovy uváděla hlasatelka Marie Tomsová v roce 1993 další epizodu z amerického seriálu. S rodinou Walshových a studenty West Beverly High žila v českých obývácích i snad všechna tuzemská mládež. 

Typické problémy řeší Brenda, Brandon, Dylan nebo Kelly i v Divadle pod Palmovkou. Naštěstí vždycky někdo položí správňáckou otázku: Chceš si o tom promluvit? Opravdové trable středoškolákům začnou, když se Donna opije na maturitním večírku, za což jí hrozí vyloučení ze školy. Kamarádi ji podpoří demonstrací, která dala inscenaci název, Donna ovšem musí podstoupit protialkoholní léčení. Abstinovat ji prý naučí v Česku.

Devadesátky jako diskotéka

„Nejdříve jsem chtěl udělat jenom představení o Beverly Hills, postavy jsou tak známé, že by to možná stačilo na samostatnou hru. Jenže pak jsem jednou jel kolem Discolandu Sylvie, což je takový devadesátkový podnik. A napadlo nás: Co kdyby to bylo taky o tom?“ popisuje autor Tomáš Dianiška, jak se parta z Beverly Hills dostala do pražské Libně. 

Dnes zchátralá budova kdysi slavné diskotéky stojí pár metrů od Divadla pod Palmovkou. Donna ale podnik pozná ještě v divokých porevolučních časech, přivítá ji dokonce tehdejší majitel Ivan Jonák, který byl ve skutečnosti později odsouzen za přípravu vraždy své manželky.

Pusťte Donnu k maturitě
Zdroj: Divadlo pod Palmovkou

„Ta doba mi přijde hodně divná. Od hadrů, co se nosily, až po hudbu. Tak trochu jsme ji vytěsnili, vůbec se to nevrací,“ lituje Dianiška. Diváci se ale do devadesátých let podle všeho vracet chtějí – nejbližší reprízy už jsou vyprodané. Studio Palm OFF má na programu i další Dianiškovu hru: „totalitní horor o nástrahách skautingu“ Mlčení bobříků.