Zemřel Ivan Jonák, na svobodě strávil dva roky

Dva roky po propuštění z vězení zemřel Ivan Jonák. Bývalý majitel pražského Discolandu Sylvie – v 90. letech vyhledávaného místa známých osobností té doby – strávil osmnáct let života ve vězení, kam ho soud poslal za vraždu manželky a přípravu vraždy jejího milence. Jonák vinu vždy popíral.

Informaci o Jonákově smrti přinesl jako první server Blesk.cz, potvrdila ji i agentura ČTK s odvoláním na advokáta Jana Červenku, který Jonáka u soudu zastupoval. 

O Ivanu Jonákovi v posledních dvou letech přinášela zprávy především bulvární média, podle kterých žil především z příspěvků známých. Po svém propuštění z vězení prohlásil: „Jsem milionář v červených číslech.“

Soud definitivně poslal Ivana Jonáka do vězení v roce 2002, do osmnáctiletého trestu se mu započítala i doba strávená ve vazbě. Soudy se totiž vraždě jeho manželky Ludviky Jonákové věnovaly již od roku 1996. Šlo o objednanou vraždu, zemřít měl i Jonákové milenec. Najatý vrah Jiří Tokár si však poté, co ženu zastřelil v jejím stánku se zeleninou v pražských Petrovicích, druhou vraždu rozmyslel. Vysoký trest pro Jonáka tehdy odůvodnil žalobce tím, že pro společnost je nejvíce nebezpečné jednání pachatele, který si objedná vraždu a ani to sám není schopen udělat.

Podle policie Jonák vraždu objednal v obavě, aby nepřišel o Discoland Sylvie. Držitelkou licence na provoz podniku totiž byla Jonákova žena, která se podle některých svědectví chtěla rozvést a Discoland zavřít.

Ivan Jonák svůj podíl na vraždě vždy odmítal. Se snahou o obnovení řízení však neuspěl. Z vraždy manželky vinil dvojici lidí spjatých s Discolandem Sylvie, kteří prý chtěli zabít i jeho.