Černoch členem Ku-klux-klanu? BlacKkKlansman by rád i do Bílého domu

BlacKkKlansman v českých kinech (zdroj: ČT24)

Do českých kin se blíží BlacKkKlansman. Režisér Spike Lee ve svém novém filmu vypráví skutečný příběh afroamerického policisty, kterému se v sedmdesátých letech podařilo proniknout mezi členy Ku-klux-klanu. Na filmovém plátně ho ztvárnil John David Washington.

Ron Stallworth jako první Afroameričan v řadách coloradské policie měl v místním archivu hlavně co nejméně překážet. Jen pár měsíců potom, co získal odznak strážníka, se ale rozhodl vstoupit ještě do jiného sboru: Ku-klux-klanu. „Nesnáším černochy, nesnáším Židy, Mexičany a Iry, Italy i Číňany,“ tvrdí ve filmu do sluchátka místnímu předákovi Ku-klux-klanu John David Washington.

„Asi za dva týdny mi v kanceláři zazvonil telefon, ze kterého se ozvalo: ‚Dobrý den, tady je prezident Ku-klux-klanu v Colorado Springs. Volám kvůli vaší žádosti o přijetí. Jste přesně ten člověk, kterého hledáme. Kdy se můžeme setkat?‘ Já jsem si tehdy řekl: ‚Sakra, a co teď?‘“ popisuje paradoxní situaci skutečný Ron Stallworth.

Na setkání s muži v bílých rouchách ho zastoupil jeho bělošský kolega Flip Zimmerman. Společně se jim tak podařilo infiltrovat místní pobočku organizace a zabránit plánovaným útokům.

Aby film viděl ten muž v Bílém domě

O tehdejších událostech napsal Stallworth knihu, podle níž vznikl následně filmový scénář. „Řekl mi, že si to pamatuje trochu jinak,“ prozradil autor předlohy, jak na jeho knižní záznam reagoval tehdejší šéf coloradského Ku-klux-klanu David Duke.

Film ale podle režiséra Spikea Leeho neviděl. „Tohle je Amerika. Takže si může dělat, co chce,“ nesnažil se ho prý nijak přemlouvat. „Chtěl bych, aby můj snímek viděl ten muž v Bílém domě,“ přeje si ale.

Právě Donald Trump čelil v poslední době kritice, že svojí protiimigrantskou politikou podporuje příznivce krajní pravice. Před Bílým domem se nedávno sešlo zhruba dvacet neonacistů,  aby si připomněli loňský útok v Charlottesvillu, kde přerostlo shromáždění pravicových radikálů v násilnosti. Naopak proti této ohlášené demonstraci protestovaly asi dvě stovky lidí.  

Pokud by americký prezident chtěl vyslyšet režisérovo přání a zajít do BlacKkKlansmana do českého kina, šanci má od 16. srpna.