Ceny Vinyla doporučují pořídit si Plastová okna, zajít do Puncta a poslechnout si Margo

Tuzemské ceny Vinyla si dávají za cíl upozorňovat na výrazné autorské či inovativní hudební počiny. V roce 2019, podle poroty složené z kritiků a publicistů, za povšimnutí stály aktivity kapely B4, zpěvačky Margo a také klubu Punctum.

Kapela B4 patří ke stálicím české alternativní scény. Vinylu získala za desku roku; stejné ocenění obdržela už v prvním ročníku hudebních cen, tehdy za Didaktik Nation Legendary Rock. Na loňském koncepčním albu Plastová okna podle kritiků kapela glosuje vztah Čechů k sobě i krajině, využívají k tomu staré elektronické nástroje i psychedelický rock. 

„Hudbu B4 nejlépe vystihuje touha utéct co nejdál od trendů, promyšlená sabotáž očekávání publika a přirozenost, s jakou umí sami sebe shodit vypointovaným vtipem,“ zhodnotil jeden z členů Rady hudebních cen Vinyla Miloš Hroch. 

Objevem roku 2019 byla vyhlášena zpěvačka a producentka Aneta Martínková alias Margo. Debutové album vydala těsně před koncem roku 2018 a opatřila ho, stejně jako písně na něm, dlouhým názvem: First I Thought Everyone's Staring at Me but Then I Realized Nobody Cared – All the Creatures I Met Sitting on the Back Seat and How to Deal with What I've Learnt

V civilních, anglickojazyčných textech se odrážejí její postřehy z cesty po Spojených státech. Podle porotce Michala Pařízka Margo ve svých písních vypráví o obyčejných věcech, ale neotřele a s vášní a citem pro melodii i detaily.

Třetí z ocenění, za počin roku, míří do klubu Punctum na pražském Žižkově. Porotci oceňují stále se rozšiřující aktivity tohoto prostoru. Ke koncertům alternativní a experimentální hudby přibyla vlastní rozhlasová stanice i kazetový minilabel, program zahrnuje workshopy a další kulturní akce.

Nahrávky vítězů i nominovaných vychází tradičně na vinylové kompilaci. Ozvěny Vinyly pak chystají sérii koncertních večerů a přednášek, mimo jiné na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.  

Anděl a Apollo na vítěze čekají

Své soudy nad loňskou tuzemskou produkcí sdělí zanedlouho ještě další dvě hudební ceny. Apollo vybírá „pouze“ nejlepší desku, vítěze z nominací, mezi nimiž je i Vinylou oceněná Margo, vyberou 4. března v přímém přenosu webu ČT24. To nejlepší z hlavního proudu i žánrových kategorií pak 7. března vyberou Ceny Anděl. Ceremoniál odvysílá živě Česká televize.