Baldwin se vrátil do filmu Rust, na rozhodnutí v případě zastřelené kameramanky ještě čeká

Štáb westernu Rust, včetně režiséra Joela Souzy a představitele jedné z hlavních rolí Aleca Baldwina, se vrátil k natáčení snímku. Filmování před osmnácti měsíci přerušila tragická událost, kdy ostrý náboj vystřelený ze zbraně, s níž v tu chvíli manipuloval Baldwin, smrtelně zranil kameramanku. Poraněn byl i režisér. Baldwin, jenž je rovněž koproducentem chystaného nízkorozpočtového westernu, se vrací na plac dva týdny před začátkem soudního projednání v Novém Mexiku. Během něj se rozhodne, zda herec stane před soudem kvůli obvinění z neúmyslného zabití.

Dokončení filmu se ujal původní režisér Joel Souza. Podle deníku USA Today uvedl, že tak chce uctít odkaz Halyny Hutchinsové. Dvaačtyřicetiletá kameramanka podlehla při převozu do nemocnice zraněním, které jí způsobil výstřel ze zbraně držené Baldwinem. Přestože by se při natáčení měly používat slepé náboje, z jeho zbraně vyšel náboj ostrý. Stejná rána způsobila i poranění ramene režiséru Souzovi.

„Místo činu“ nahradili filmaři novými lokacemi. Z ranče v Novém Mexiku, kde došlo k nešťastné události, se podle vyjádření právničky společnosti Rust Movie Productions Meliny Spadoneové přesunuli do westernového městečka pro filmové produkce v Montaně.

Produkční společnost minulý měsíc dokončila podle deníku USA Today urovnání za „závažné“ porušení bezpečnosti práce na ranči v Santa Fe. Kontrola popisovala nevyslyšené stížnosti a chybné postupy na place předtím, než byla zastřelena kameramanka. Rust Move Productions souhlasila s pokutou ve výši sto tisíc dolarů (více než dva miliony korun).

Film produkuje i manžel zastřelené kameramanky

Návrat k natáčení umožnila dohoda, kterou loni na podzim uzavřel Alec Baldwin a producenti filmu s rodinou zastřelené kameramanky Halyny Hutchinsové. Smrt své ženy tehdy manžel Hutchinsové Matthew označil za „strašnou nehodu“, pro Los Angeles Times uvedl, že nemá zájem pouštět se do obviňování. Na základě dohody se Hutchnis do přípravy filmu zapojil jako výkonný producent.

Během dokončování westernu Rust má být pořízena i část záběrů do chystaného dokumentu o Halyně Hutchinsové. Za kameru si nyní stoupla Bianca Clineová, platu se ale na počest své zesnulé kolegyně vzdala ve prospěch charity.

Westernový příběh Rust, k němuž scénář napsal režisér Souza, se odehrává v Kansasu v druhé polovině devatenáctého století. Vypráví o třináctiletém sirotkovi, který je se svým dědečkem na útěku, protože byl odsouzen k trestu smrti za náhodné zabití rančera. Baldwin je v obsazení hlavní hvězdou, v dramatu hrají také třeba Jensen Ackles či Travis Fimmel.

Maximálně osmnáct měsíců nepodmíněně

V souvislosti se zastřelením kameramanky hrozil Baldwinovi původně minimálně pětiletý trest. Poté, co prokuratura Nového Mexika obžalobu zmírnila, může ho soud v případě odsouzení poslat do vězení na maximálně osmnáct měsíců.

Herec je obžalován z neúmyslného zabití společně s Hannah Gutierrezovou-Reedovou, která pro produkci westernu Rust připravovala zbraně. Obhájci obou obžalovaných trvají na nevině svých klientů.

Na začátek května jsou naplánována důkazní slyšení, během nichž se rozhodne, zda se případ bude řešit při soudním procesu. Baldwin podle USA Today už uvedl, že se těchto slyšení nezúčastní.

V březnu už koordinátor bezpečnosti a asistent režie filmu Rust David Halls přiznal vinu ve věci nebezpečného zacházení se střelnou zbraní. Dostal podmíněný trest ve výši šesti měsíců.