Baldwinovi už za smrtící výstřel při natáčení hrozí jen 18 měsíců vězení

Prokuratura v americkém státě Nové Mexiko zmírnila obžalobu, které čelí herec Alec Baldwin v souvislosti se zastřelením kameramanky při natáčení v říjnu 2021. Nyní mu v případě odsouzení hrozí maximálně 18 měsíců vězení, zatímco s původní obžalobou se pojil minimálně pětiletý trest, informoval deník The New York Times (NYT).

Baldwin byl v lednu obžalován z neúmyslného zabití společně s Hannah Gutierrezovou-Reedovou, která pro produkci westernu Rust připravovala zbraně. Dvojice je stíhaná za incident, při kterém Baldwin vypálil ostrý náboj, ačkoli se na natáčení měly používat pouze náboje slepé. Kulka tehdy zasáhla dvaačtyřicetiletou Halynu Hutchinsovou, která v nemocnici podlehla zraněním.

Prokurátoři v obžalobě uvedli, že Baldwin i Gutierrezová-Reedová nedodržovali bezpečnostní standardy, a do své obžaloby původně zahrnuli prvek, který výrazně navýšil možnou trestní sazbu. V pátek ovšem obžalobu upravili poté, co Baldwinovi právníci přišli s námitkou, že zpřísněné obvinění vycházelo ze státního předpisu schváleného až po smrtelném incidentu, který se odehrál na ranči Bonanza Creek u města Santa Fe.

Mluvčí prokuratury uvedla, že obžaloba vypustila uvedený prvek ve snaze vyhnout se dalším „rušivým krokům v podání pana Baldwina a jeho právníků“. Podle NYT se upravená obžaloba týká i Gutierrezové-Reedové.

Obhájci obou obžalovaných trvají na nevině svých klientů. Baldwin tvrdí, že když v osudný den dostal do ruky zbraň, bylo mu řečeno, že není nebezpečná. V rozhovoru na konci roku 2021 uvedl, že se za smrt Hutchinsové necítí zodpovědný, rodina kameramanky ovšem o několik týdnů později jej i producenty filmu Rust zažalovala. Dvě strany loni na podzim dospěly k dohodě o stažení žaloby.