Zavedení EET považují dvě třetiny lidí za pozitivní opatření, ukázal průzkum

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) považují téměř dvě třetiny občanů za pozitivní opatření. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM, která ho provedla pro Generální finanční ředitelství. Podobnou podporu měla elektronická evidence tržeb i před rokem, kdy byla spuštěna první vlna. O něco málo menší podporu (60 procent) zaznamenal STEM jen letos v květnu.

První vlna EET začala před rokem pro ubytovací a stravovací služby, druhá pak letos v březnu pro velkoobchod a maloobchod. Třetí fáze EET by měla začít 1. března 2018. Má se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také vybraní řemeslníci či další služby.

Podle téměř třípětinové většiny občanů přispívá EET ke zlepšení podnikatelského prostředí. „Tento podíl postupně stále stoupá, zvláště zřejmé je to v kategorii jednoznačného přesvědčení – odpověď určitě ano,“ uvedli autoři průzkumu.

Stále více lidí (69 procent) také míní, že zavedení EET přispívá k lepšímu výběru daní. Pozitivní postoj v této otázce vyslovuje i třípětinová většina lidí, kteří mají zkušenosti s hotovostními tržbami z podnikání.

Většina veřejnosti si také nemyslí, že kvůli elektronické evidenci tržeb musela ukončit činnost velká část podnikatelů. Opačného mínění je čtvrtina dotázaných.

Průzkum, kterého se zúčastnilo 1059 osob starších 18 let, se uskutečnil od 23. do 27. listopadu.