Zástupci parlamentních stran projednají dostavbu Dukovan

Události: Dostavba Dukovan (zdroj: ČT24)

Dostavba Jaderné elektrárny Dukovany bude příští týden tématem schůzky šéfů všech sněmovních stran. Tendr tak zřejmě nezačne ani do konce ledna. Politici by se měli rozhodnout, jestli připustit zájemce z Ruska a Číny alespoň ve spolupráci s jinými státy.

„Musíme mít určitou míru jistoty, že když se do něčeho pustíme, tak následující vláda nebo ta po následující vládě to úplně neshodí,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Původně se mělo do tendru přihlásit pět uchazečů. Pokud by Česko ty ruské a čínské vyškrtlo kvůli bezpečnosti, jak doporučují tajné služby a bezpečnostní experti, zbývali by tři. Ty by ovšem mohla doplnit konsorcia s ruskou a čínskou účastí – a názory na tuto možnost se liší. 

„Pojďme na úvod udělat otevřenou soutěž, abychom si udělali přehled o všech nabídkách,“ navrhuje předseda SPD Tomio Okamura. Naopak senátor Pavel Fischer (nestr.) chce Rusy i Číňany vyloučit zcela. V Otázkách Václava Moravce varoval, že Kreml nedodržuje ani pravidla, k nimž se sám zavázal: „Jak bychom se potom dovolali práva?“

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je třeba naslouchat varováním tajných služeb: „Dukovany nejsou jen ekonomickým projektem. Bude mít vliv na naši národní bezpečnost možná na desítky let dopředu.“

Čekat nebo spěchat?

Někteří politici proto navrhují počkat. „Když vidím míru nejasností, nejrůznější varování, která přicházejí, nejenom ta bezpečnostní, ale i ta technická od lidí, kteří tomu rozumí, tak bych viděl jako racionální nechat rozhodnutí až po parlamentních volbách,“ říká předseda STAN Vít Rakušan.

Některé české podniky oddalování tendru kritizují. Doufají, že na novém jaderném bloku by mohly získat zakázky jako subdodavatelé. „Především je to dodávka technologických komponent do primárního okruhu, dále je to dodávka komponent do oblasti kontroly a řízení a dále je to samozřejmě i celý turbínový ostrov,“ vyjmenoval předseda Aliance české energetiky Milan Šimonovský.

Polostátní ČEZ má tendr připravený, chybí jen doplnit „detaily“. A právě ty budou důsledkem politického rozhodnutí.