Zaměstnanci Air France opět ve stávce

Paříž – Do stávky vstoupili zaměstnanci francouzské letecké společnosti Air France – především stevardi a letušky. Aerolinky oznámily, že v době stávky nedokážou zajistit asi pětinu spojů, odpadl i ranní let z Paříže do Prahy. Odpolední spoje do Francie už odletěly, další výpadek je ale ohlášen na nedělní ráno. Případnou výluku Air France jsou však připraveny nahradit ČSA. Francouzští odboráři zdůvodnili stávku potřebou zlepšit pracovní podmínky, reagují na ohlášená úsporná opatření, která mají část obsluhujícího personálu připravit o místa. Jde současně o zkoušku tvrdosti nového vedení společnosti. Stávka potrvá až do 2. listopadu, zasáhne tak i do období francouzských prázdnin a svátků.

Zástupce odborů leteckého personálu prohlásil, že je účast ve stávce vysoká. Její dopady prý budou mnohem tvrdší v neděli, protože se dnes odhlásili i záložní zaměstnanci. Stávka se dotkla zejména spojů, na kterých létají malá letadla typu Airbus A319. V nich chce Air France snížit počet stevardů ze čtyř na tři. Vedení společnosti zdůvodňuje omezení tím, že dnes jsou náklady na provozování spojů na středních trasách více než o třetinu vyšší než na obdobných spojích německé Lufthansy. Vypravit společnost nemohla ale i některé dálkové lety, na které nasazuje větší letadla včetně spojů z Paříže do New Yorku nebo Montrealu.

Stávka začala dnes, potrvá až do 2. listopadu, zasáhne tak i do období francouzských prázdnin a svátků. I zítra zruší Air France dopolední let Paříž – Praha – Paříž, další spoje Air France do Prahy by opět létat měly. Hrozí ale, že dopravce v poslední chvíli odřekne i další spoje. Pro české cestující však může být záchranou iniciativa ČSA. „České aerolinie navyšují kapacitu na vlastních plánovaných letech, navíc v průběhu víkendu vypraví z Prahy do Paříže dva lety speciální. Situaci budeme i nadále pečlivě sledovat a bude-li to potřeba, jsme připraveni přizpůsobit svůj provoz i v následujících dnech,“ shrnula mluvčí českého dopravce Hana Hejsková.

Lidé, kteří chtějí v těchto dnech použít spoje Air France, mohou informace o svém letu najít na webu společnosti. Koho stávka postihne, může si letenky přeobjednat na jiný termín anebo nechat proplatit.

Zaměstnanci Air France stávkují (zdroj: ČT24)