USA a Čína uzavřely částečnou obchodní dohodu. Trump pozastaví navýšení cel

Vyjednavačům ze Spojených států a Číny se podařilo uzavřít částečnou dohodu, která znamená příměří v obchodní válce a klade základy pro širší dohodu, kterou by prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching mohli podepsat ještě v letošním roce. USA proto pozastaví navýšení cel na čínský dovoz, které mělo vstoupit v platnost příští týden v úterý, oznámil americký prezident.

Trump novinářům řekl, že obě strany jsou blízko konce obchodní války, i když je potřeba ještě dále jednat, a páteční dohodu označil za první fázi širší dohody. Naznačil, že novou dohodu by mohl podepsat s čínským prezidentem na listopadovém summitu v Chile. 

USA díky pokroku v jednání, které znamená průlom v 18 měsíců trvající obchodní válce poškozující ekonomiky obou národů, pozastaví plánované navýšení cla na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA činí 250 miliard USD (5,9 bilionu korun). To mělo vstoupit v platnost 15. října. O clech, která mají začít platit v prosinci, zatím Trump nerozhodl.

Čína mimo jiné slíbila, že nakoupí americké zemědělské produkty za 40 až 50 miliard USD. Předběžná dohoda však neřeší některé nejožehavější sporné body, včetně obvinění Číny z krádeže duševního vlastnictví a nuceného transferu technologií.

Trump v pátek na Twitteru uvedl, že za dva dny jednání obchodních delegací z Číny a USA se staly „dobré věci“, a avizoval, že pokud země dojednají dohodu, bude ji moci podepsat bez zdlouhavého procesu schvalování v Kongresu.

Spojené státy a Čína spolu vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla, od loňského jara. Washington se pomocí cel snaží přimět Peking ke změně obchodních praktik a ke snížení čínského přebytku v obchodování s USA. Obchodní válka má negativní dopad na světovou ekonomiku a na finančních trzích vyvolává obavy z globální hospodářské recese.