Solární elektrárny zaplatí dvě srážkové daně

Praha – Cena elektřiny by se příští rok nakonec nemusela zvednout tolik, jak se očekávalo. Vláda chce totiž uvalit na energii z obnovitelných zdrojů desetiprocentní srážkovou daň, k tomu budou muset majitelé slunečních elektráren zaplatit další daň podle roku, ve kterém se elektrárna připojila k síti. Na kompenzaci masivního rozvoje solárních elektráren potřebuje stát asi dvanáct miliard korun. O návrhu ministra průmyslu Martina Kocourka bude vláda jednat ve středu.

Zatímco desetiprocentní daň budou muset zaplatit všichni bez rozdílu, druhý odvod bude nižší pro ty, kdo investovali do energie ze slunce v roce 2007, zatímco ti, co se se připojili až po začátku „slunečního boomu“ v roce 2009, budou zdaněni výrazněji.

„Uvažujeme o všech prostředcích, které stlačí nárůst cen elektřiny. Začneme je s určitou sekvencí spouštět,“ řekl premiér Petr Nečas.



Kvůli vysokým příspěvkům na obnovitelné zdroje hrozí v roce 2011 zdražení
elektřiny pro domácnosti asi o dvanáct procent a pro průmyslové podniky až o
17 procent. Vláda se snaží takovému růstu zabránit, proto například zrušila podporu solárních elektráren na volné ploše i jejich osvobození od daně z příjmů. Ministerstvo průmyslu chce nastavit novou daň tak, aby se investorům peníze ze solární elektrárny vrátily do patnácti let. S daní na obnovitelné zdroje ale příliš nesouhlasí ministr financí Miroslav Kalousek.

Cena elektřiny by nemusela vzrůst (zdroj: ČT24)

S vlastním návrhem na zastavení hrozícího zdražení elektřiny přišla opoziční sociální demokracie. Příští týden předloží Poslanecké sněmovně zákon na zavedení padesátiprocentní daně z příjmů za každou kilowatthodinu ze solárních elektráren.