Škoda čtyřnásobně navýšila plánované investice do elektromobility

Byznys ČT24: Škoda čtyřnásobně navýšila plánované investice do elektromobility (zdroj: ČT24)

Škoda Auto investuje v následujících pěti letech téměř 138 miliard korun, respektive 5,6 miliardy eur do elektromobility a 17 miliard korun, respektive 700 milionů eur do digitalizace. Výrazně tedy přehodnotila plány, loni ještě operovala s částkou čtyřikrát nižší.

Že se chystané investice do elektromobility zvýšily z loni avizovaných 1,4 miliardy eur na 5,6 miliardy v příštích pěti letech, oznámilo vedení Škody Auto při představení koncepce elektromobilu s názvem Vision 7S. 

V současnosti automobilka prodává jen jeden čistě elektrický model Enyaq, elektromotor je také jednou z alternativ pohonu u octavií a superbů. Počítá ale s tím, že do roku 2026 automobilka uvede na trh další tři čistě elektrické modely a v roce 2030 budou elektromobily tvořit přes 70 procent prodejů škodovky v Evropě. 

Škoda ale ujistila, že bude dále vyvíjet i modely se spalovacími motory. Od roku 2030 slibuje, že bude ve svých českých a indických závodech vyrábět výhradně auta s nulovými emisemi.

Škoda Auto letos za první pololetí dodala zákazníkům v celém světě 360 600 aut, což je meziroční pokles o 30 procent. Provozní zisk klesl na 676 milionů eur, tedy 16,6 miliardy korun. Loni činil zisk v témže období 974 milionů eur (23,9 miliardy korun). Pokles podle automobilky způsobily hlavně vyšší náklady na výrobu a nepříznivý vývoj směnných kurzů. Na výsledky má vliv také rusko-ukrajinský konflikt. Tržby za leden až červen zůstaly v meziročním srovnání téměř beze změny a činily 10,2 miliardy eur (250,4 miliardy korun).