Síle německé ekonomiky nevěří výrobci ani spotřebitelé

Berlín - Důvěra v německou ekonomiku se propadá už rok. Nejnovější čísla institutu Ifo, kdy index důvěry klesl na nejnižší hodnotu za poslední tři roky, potvrdila nedůvěru obchodníků. Průzkum agentury GfK poukázal na stejný trend u spotřebitelů. Statistiky nahrávají domněnkám expertů, že Německo míří do recese. Dnes vláda potvrdila i dřívější odhady, že ve druhém čtvrtletí poklesl výkon největší evropské ekonomiky o půl procenta oproti uplynulým třem měsícům v začátku roku.

Mnichovská agentura na základě průzkumu sedmi tisíc respondentů z řad byznysmenů ustanovila sledovaný Ifo index na hodnotě 94,8 bodu. Norimberská agentura GfK zase zkoumala spotřebitelskou důvěru, která je také na nižších hodnotách než dříve, aktuálně pro září 1,5 bodu.

Z vyjádření výrobců se dá usuzovat, že očekávají propad ekonomiky i ve třetím čtvrtletí. „Nevidíme žádný signál zlepšení, cokoliv, co by ekonomiku nakoplo, navíc exporty se silným eurem skomírají,“ uvedl například Maxime Alimi z londýnské pobočky Lehman Brothers.