Sarkozy: Euro budeme bránit, seč nám budou síly stačit

Davos – Francie a Německo budou bránit euro všemi dostupnými prostředky a spekulanti, kteří se rozhodnou projekt jednotné evropské měny zpochybnit, si spálí prsty. Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu to dnes řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Právě současné potíže eurozóny, jsou jedním z hlavních témat letošního fóra. Sarkozy krom toho dnes ostře zaútočil na bankéře, kteří podle něj stojí za finanční krizí i současnými problémy Evropy.

„Paní Merkelová a já nikdy, rozumíte, nikdy nenecháme euro padnout,“ zdůraznil Sarkozy při svém emotivním vystoupení před zástupci politického a podnikatelského světa. „Pokud si někdo myslí, že se ho vzdáme, pak vůbec nic nechápe o psychologii evropských zemí, které proti sobě desítky let bojovaly ve válkách. Je to otázka (evropské) identity,“ dodal.

Sarkozy nyní předsedá globálnímu ekonomickému fóru G20, které sdružuje nejdůležitější země světa z hlediska světového obchodu. Kromě toho je i hlavním představitelem skupiny nejvyspělejších zemí světa G7.

V Davosu francouzský prezident také řekl, že Paříž a Berlín v nadcházejících týdnech podniknou nové kroky v ekonomické integraci Evropy. „Vy, kteří chcete spekulovat proti euru, dávejte si na své peníze velký pozor. My jsme naprosto odhodláni euro bránit,“ řekl.

Podle amerického miliardáře Georga Sorose může současná dluhová krize starý kontinent rozdělit. „Evropa jede dvojí rychlostí a jedna její část je bohatá a druhá chudá. To nevyřeší ani nynější reformy, o které se evropské instituce snaží. Třeba o euru se předpokládalo, že bude sbližovat, ono ale ve skutečnosti rozděluje,“ uvedl Soros.

Za krizi mohou chamtiví bankéři, tvrdí Sarkozy

Sarkozy metá na banky jed

„Posledních deset let jsme viděli, jak přední finanční instituce, o nichž jsme si mysleli, že jim můžeme důvěřovat, dělaly věci, které neměly nic společného se zdravým rozumem. Svět za to zaplatil desítkami milionů nezaměstnaných, kteří v žádném případě nic nezavinili a za všechno zaplatili,“ prohlásil Sarkozy.

Francouzský prezident se v Davosu znovu pustil také do bankéřů, kteří podle něj vyvolali finanční krizi, jež se posléze přelila do té dluhové. Zároveň potvrdil svůj záměr svázat banky co nejtvrdší regulací. Proti Sarkozymu obviňování se vzápětí postavil šéf významné americké banky JPMorgan Jamie Dimon. Podobné řeči stále se opakující ze strany politiků označil za neproduktivní a nespravedlivé. „Měli by s tím už skončit,“ zdůraznil a poukázal na to, že ne všechny banky dělaly před krizí stejné chyby. Dimon je oceňován za to, že provedl JPMorgan krizí let 2007 až 2008 bez větších šrámů a díky levným akvizicím ji naopak ještě posílil.

Pochvalu ale v Davosu nedostaly ani Spojené státy, respektive prezident Barack Obama. Kritiku sklidil kvůli svému novému projevu - vyzval k obnovení  americké vynalézavosti a invence. Podle Grega Simona, viceprezidenta společnosti Pfizer, ale už neříká, jak bojovat s vysokou nezaměstnaností, a to je prý klíčové.

George Soros
Zdroj: ČT24