Řecko vstoupilo do nového roku další stávkou

Atény - Řecko zažívá svůj první protivládní protest letošního roku. Bouří se státní i soukromí lékaři a přidali se i lékárníci. Nelíbí se jim nepopulární vládní reformy. Stát jim totiž omezil příjmy a dluží jim peníze.

Řecko vstoupilo do nového roku stejně, jako skončilo rok minulý – stávkou. Od včerejška tam doktoři a lékárníci protestují proti snížení marží z osmnácti na patnáct procent. Do čtvrtka hodlají v nemocnicích zajišťovat jen pohotovost a další neodkladnou péči. Lékárníci, kteří zastavili práci na 48 hodin, tvrdí, že vládní opatření ohrožuje jejich existenci.

„Vláda se v tomhle případě rozhodla naprosto svévolně. Jsem taky byznysmen a nedokážu si představit, že by jakýkoliv soukromý obchod přežil z patnácti procentní marže,“ zlobí se Vassilis Zahos, manžel majitelky lékárny.

Navíc stát i pojišťovny dluží lékárníkům a doktorům peníze. V současnosti se jedná až o 400 milionů eur. Radikální reformy měly přitom platit už od Nového roku, odborné veřejnosti se je ale daří ještě blokovat. A přidali se i soukromí lékaři. Stávka lékárníků by měla skončit dneškem, doktoři chtějí protestovat až do čtvrtka. Do práce sice chodí, zajišťují ale jen pohotovost a neodkladnou péči. S razantními škrty se Řekové potýkají už řadu měsíců, ekonomická situace země se navzdory tomu nijak nelepší.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)