Petrof přechází kvůli krizi z klavírů na nábytek

Hradec Králové - Světová finanční krize donutila hradecký Petrof zapomenout na klavíry a začít vyrábět nábytek a kuchyňské linky. Odbyt pian se největšímu světovému výrobci hudebních nástrojů smrštil natolik, že se musel poohlédnout po jiném sortimentu. Vzhledem ke zkušenostem firmy a jejích zaměstnanců byl nábytek nejbližší variantou. Nyní Petrof připravuje vlastní kolekci a tvrdí, že i po odeznění hospodářské recese bude v produkci nábytku pokračovat.

Bankrot hrozil Petrofu již před čtyřmi roky, z obtíží se nakonec podnik dokázal dostat, bohužel ale ne nadlouho. Už loni v listopadu musel znovu sáhnout k propouštění. „Ke konci loňského roku, resp. v posledním kvartálu, kdy máme vždycky největší obrat, jsme zůstali na 50 procentech, takže už jsme věděli, že situace je vážná, že piano je zbytné zboží,“ uvedla v rozhovoru pro Českou televizi spolumajitelka továrny Petrof Zuzana Ceralová-Petrofová.


A lépe nebude ani letos, Petrof předpokládá, že se mu oproti loňsku propadne prodej o dalších 40 procent. S recesí chce ale za každou cenu bojovat. Pro část svých zaměstnanců se rozhodl zajistit práci přechodem na výrobu nábytku. „Museli jsme nějak reagovat na pokles zakázek klavírů a pianin, a tohle je pro Petrof nejbližší alternativa, kdy může využít svých znalostí a dovedností,“ vysvětlil výrobní ředitel hradecké továrny Martin Jenček. Továrna Petrofu tak bude kromě pian chrlit také kuchyně, stolky nebo dokonce vestavěné skříně.

Firma Petrof se honosí dlouholetou tradicí. Hudební nástroje vyrábí již od roku 1864. V současné době do jejího sortimentu patří křídla i pianina. Kromě běžných nástrojů produkuje i speciální koncertní křídla a nástroje ve stylovém provedení s ručním řemeslným zpracováním povrchů. Na českém trhu končí pouze 5 procent výrobků firmy, 95 procent se exportuje do zahraničí. Odbytiště mají piana Petrof nejen v Evropě, ale také v Americe, Asii a Austrálii.

Výroba klavíru v továrně společnosti Petrof
Zdroj: ČT24