ODS, TOP 09 a VV se kloní k návrhům Bezděkovy komise

Praha - Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) se v oblasti důchodové reformy kloní k návrhům takzvané Bezděkovy komise. Informoval o tom zástupce TOP 09 v expertní skupině zaměřené na veřejné rozpočty, mandatorní výdaje, sociální a důchodový systém Miroslav Kalousek. Bezděkova komise své návrhy na reformu penzijního systému představí ve středu v Senátu. Již dříve oznámila, že má dvě varianty, jak ho ozdravit. Podle Hospodářských novin by ale návrh komise vedl k výpadku v rozpočtu, který by překračoval 50 miliard korun. Ten by měl být kryt zavedením jednotné sazby DPH ve výši 19 procent, což by ovšem skokově zdražilo potraviny nebo například léky.

„Všichni chceme velmi živě diskutovat o návrhu Bezděkovy komise,“ řekl Kalousek. Je to podle něj návrh, který sice nekopíruje žádný z programů, ale udělali ho odborníci. Je mimořádně zajímavý, a kdyby se na něm politické strany dokázaly shodnout, tak je to varianta, jak přijmout řešení penzijní reformy.

Tato myšlenka je poměrně blízká všem vyjednavačům, dodal Kalousek s tím, že se samozřejmě v této oblasti ještě k žádné dohodě nedospělo. Informaci potvrdil i další z členů skupiny, ekonomický expert ODS Martin Kocourek. „Zatím se rýsuje, že by to všichni byli ochotni brát jako základ pro další úvahy,“ řekl.

Šéf komise Vladimír Bezděk se podle dnešní Mladé fronty Dnes k pravdivosti zveřejněných informací odmítá až do oficiálního představení zprávy vyjádřit. Na otázku, zda už byl nějaký pokrok v jednání a zda se u něčeho podařilo najít shodu, Kocourek odpověděl, že zatím se členové skupiny navzájem seznamují se svými programovými tezemi.

Další jednání skupiny by mělo proběhnout příští týden

Dosud se v žádné oblasti nedohodlo nic konkrétního. „Jednání probíhají celkem uspokojivě, umíme najít východisko, ale nemám mandát sdělovat žádné podrobnosti,“ odpověděl na stejnou otázku Kalousek. Vyjednavač za Věci veřejné Kamil Jankovský se k průběhu jednání zatím nechce vyjadřovat. Další jednání skupiny by mělo být příští týden.

Martin Kocourek
Zdroj: ČT24