Odbory nechtějí couvnout, změny ve mzdovém systému jsou pro ně tabu

Praha – Dnešní jednání zástupců odborů na ministerstvu práce a sociálních věcí o mzdách státních zaměstnanců mnoho ovoce nepřineslo. Podle předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Aleny Vondrové předložili návrh, v němž trvají na zachování současného systému platových tabulek. Ministerstvo ovšem schůzku interpretuje tak, že odbory nepředložily dokonce žádný návrh. Úředníci totiž čekali, že odbory přijdou s jinými způsoby, jak na platech ušetřit.

„Pracovní skupině (odbory) žádný návrh nepředložily, trvají na zachování současného stavu a systému platových tabulek,“ uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Ministerstvo přitom vlastní návrhy úpravy tarifů předložilo už před měsícem a od té doby apeluje na odbory, aby předložily vlastní varianty řešení.

Vondrová tvrdí, že návrhy na pracovním jednání předloženy byly, jenom na rozdíl od návrhu ministerstva počítají se zachováním současného systému. Podrobnosti k nim však uvést odmítla. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil byl o něco konkrétnější. Uvedl, že odbory mohou akceptovat úspory ve mzdových prostředcích, nesmí se však týkat tarifních platů.

Ministr Jaromír Drábek se jednání nezúčastnil, zastoupil ho jeden z náměstků. Na Drábkově zvážení nyní je, zda se s odbory do jednání vlády ještě sejde, uvedla Plívová. Vláda má o Drábkově návrhu jednat na svém středečním zasedání.

Vláda chce v příštím roce snížit objem mzdových prostředků zaměstnanců ve veřejné a státní správě o deset procent. Součástí plánu je i návrh ministerstva práce, který počítá se snížením tarifní složky mezd státních zaměstnanců o deset až 43 procent. Podle odborů kvůli tomu poklesne životní úroveň mnoha státních zaměstnanců na neúnosnou mez. Škrty navíc ohrozí i bezpečnost státu, protože ubude hasičů a policistů a zavřou se některé služebny.

Odbory se hodlají proti škrtům bránit demonstracemi. První vyhlásily na úterý 21. září. Zapojit by se do ní mělo zhruba 20 tisíc lidí. Další protestní akce odbory ještě zváží. Pracovníci ve zdravotnictví uvažují o stávce, která by se měla konat 15. října, tedy v den komunálních voleb. Policistům zákon stávky zakazuje, svůj nesouhlas by ale mohli dát najevo obstrukcemi a zevrubným dodržováním služebního postupu.

Jaroslav Zavadil
Zdroj: ČT24