NERV navrhuje zdanit víno, ministr zemědělství s tím nesouhlasí

Události: Spotřební daň z vína (zdroj: ČT24)

Zavést novou spotřební daň na víno ve výši 10 až 23 korun za litr navrhuje Národní ekonomická rada vlády. Členové NERV tento plán podle ČT představili ministrům na čtvrtečním společném jednání. Nová daň by mohla přinést do státního rozpočtu dvě až čtyři a půl miliardy ročně. Zatímco ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) návrh nepodporuje, třeba TOP 09 je o nové spotřební dani ochotná jednat.

„Nulové zdanění tichých vín je v patnácti zemích Evropské unie, namátkou uvedu Rakousko, Slovensko, Maďarsko, takže abychom si tady nevytvořili konkurenční nevýhodu. Víno není jenom o pití vína jako o alkoholu, ale je to určitá kultura. Souvisí to s turistikou, agroturistikou, vinařskou turistikou,“ podotkl Nekula.

„My jsme otevřeni racionální diskusi o všech opatřeních, která povedou ke snížení strukturálního deficitu,“ řekl předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob. 

Členové NERV svůj návrh zdanit víno odůvodňují nejen přínosem nových miliard pro státní rozpočet, ale i daňovou spravedlností. Zatímco z vína bez bublinek se v Česku dnes žádná spotřební daň neplatí, z piva nebo tvrdého alkoholu ano. Zároveň by mohla podle nich nová daň snížit spotřebu alkoholu.

„V oblasti spotřeby alkoholu jsme jednoznačně na jednom z předních míst v Evropě a druhá věc, která se osvědčila ostatním zemím, je nějakým způsobem aspoň trochu posunout lidi ke spotřebě kvalitnějších druhů alkoholu,“ konstatoval člen NERV Pavel Hroboň.

„Přesně tímto směrem jdou tyto návrhy, jak ty zdravotní, tak daňové. Samozřejmě ten výběr je určitě jedna z forem, diskutovali jsme i import a export, na které vinaře to dopadá,“ popsal koordinátor NERV Jan Procházka.