Nákup elektromobilů bude stát podporovat jen u podniků a úřadů, lidé se podle Babiše dotací nedočkají

Události ČT: Nákup elektromobilů zatím bez další podpory státu (zdroj: ČT24)

Stát podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neuvažuje o podpoře na nákup elektromobilů pro fyzické osoby. Bude pokračovat ve vypsaných programech pro podnikatele a úřady. Stát podle něj dal 1,2 miliardy korun na rozvoj infrastruktury, zejména výstavby dobíjecích stanic. Dále také běží dotační programy za půl miliardy, respektive 270 milionů, na pořizování elektromobilů a ekologických aut podniky a státními úřady a organizacemi.

Automobilky k produkci elektromobilů nutí především zpřísňující se požadavky EU na emise CO2, které již nelze splnit výrobou konvenčních aut.

„Vyrábět v roce 2025 okolo 25 procent aut na elektřinu a v roce 2030 pak čtyřicet procent je velká výzva a doufejme, že to všichni zvládneme. My se k tomu hlásíme, ale je otázka, jestli jsme si to dobře rozmysleli,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí po skončení kolokvia vlády se zástupci automobilového průmyslu.

Svými slovy se odkazoval na rozhodnutí Evropského parlamentu snížit emisní limity do roku 2030 o 37,5 procenta. „Říkám, že je dobře, že se Evropa angažuje. Měla by přesvědčit i ostatní globální země o tom, aby řešily změnu klimatu, ale jde o to, abychom nebyli jediní, kteří budeme zachraňovat planetu, a potom na to sami doplatíme,“ dodal.

Premiér tak připomněl, že Evropa má podíl na celosvětových emisích necelých deset procent a oproti Číně s 20 procenty nebo USA s 16 má mnohem přísnější emisní cíle.

Podle prezidenta Sdružení automobilového průmyslu Bohdana Wojnara je třeba jednat se státem o další podpoře elektromobility ze strany státního rozpočtu. Nemusí jít přímo o daňové zvýhodnění, ale například o zavedení zrychleného odepisování nebo podporu firemních flotil.

Aby si lidé v budoucnu začali kupovat vozy na elektrický pohon, musí být podle předsedy představenstva Škody Auto Bernharda Maiera spolehlivé, atraktivní a cenově dostupné. Přechod na elektromobily podle něj nebude možný ze dne na den, ale postupně. A bez pomoci státu při budování infrastruktury, legislativy nebo podpory vzdělávání se to neobejde. Škoda nabídne první vozy na elektrický pohon letos. 

Nové elektromobily v ČR
Zdroj: ČT24

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) přiblížil, že jeho resort již v letech 2016 a 2017 nabízel automobilkám, aby šly se státem do společného projektu, podobně jako v Německu, kdy část dotace dává stát a část přímo automobilky třeba v podobě šrotovného. Cílem bylo dostat ze silnic hlavně starší auta. „Ale automobilky to odmítly. V tuto chvíli by tedy státní dotační program nebyl efektivní, protože by umožnil získat elektromobil jako druhé nebo třetí auto bohatším domácnostem, ale ti, co na nové auto nemají, by ani s dotací nedosáhli na koupi elektromobilu,“ uvedl ministr.

Nabíjecích stanic bude chybět stále víc

Přechod k elektrovozům ale komplikuje nedostatek dobíjecích stanic. V roce 2030 bude v Česku podle prezidenta Sdružení automobilového průmyslu Bohdana Wojnara chybět až dvacet tisíc stanic. O pět let dříve bude deficit tři tisíce stanic. Jedna dobíjecí stanice by měla podle expertů obsluhovat zhruba deset elektromobilů. V současnosti jich funguje v České republice zhruba čtyři sta.

V Česku bude v roce 2030 chybět až 20 tisíc dobíjecích stanic (zdroj: ČT24)

Dotační program ministerstva dopravy počítal s 1300 dobíjecími místy v roce 2020, což podle sdružení k pokrytí deficitu počtu stanic stačit nebude. „Pro akceptaci ze strany zákazníků jsou žádoucí i opatření pro rozvoj domácí dobíjecí infrastruktury. Vítáme, že ministerstvo životního prostředí k tomu připravuje podpůrný program. V jeho přípravě by se ale mělo rychleji pokročit,“ uvedl Zdeněk Petzl z AutoSAP.

Tuzemská největší automobilka Škoda Auto investuje podle předsedy představenstva Bernharda Maiera 32 milionů eur (v přepočtu zhruba 819 milionů korun) do vybudování sedmi tisíc dobíjecích stanic pro své zaměstnance v okolí závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí.

Doba dobíjení elektromobilů
Zdroj: ČT24

V roce 2018 investovala automobilka 3,4 milionu eur (asi 85 milionů korun) do výstavby interní dobíjecí infrastruktury v hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi. Pro vlastní zkušební provoz v současnosti využívá více než tři sta dobíjecích bodů.

Podpora elektromobility, autonomního řízení a digitalizace jsou hlavními tématy kolokvia. První kolokvium se uskutečnilo před třemi lety a vzešlo z něj 25 opatření, na kterých bude stát spolu s automobilovým průmyslem pracovat.

Například v oblasti elektromobility jich byla dosud splněna zhruba polovina. Obecně se zástupci autoprůmyslu shodli, že naplňování dohodnutých opatření bude muset zrychlit. Podle studie Boston Consulting Group budou v roce 2030 okolo 50 procent nových aut tvořit elektromobily nebo hybridy, do roku 2025 budou elektromobily ekonomičtější než automobily s vnitřním spalováním.

Kritici elektromobility nicméně poukazují i na to, odkud pochází elektřina, která má auta pohánět. V Česku se skoro polovina vyrábí z uhlí, zatímco na obnovitelné zdroje připadá jen zhruba desetinový podíl.

Výroba elektřiny v ČR
Zdroj: ČT24

V Česku má automobilový průmysl klíčové postavení, podílí se devíti procenty na HDP a 26 procenty na průmyslové výrobě. České automobilky vyrábí 1340 aut na tisíc obyvatel, což je nejvíce na světě.