Moravští vinaři se vracejí k dávným recepturám

Brno – Zhruba po století objevili někteří moravští vinaři kouzlo původní výroby vína. Místo pronikání nových technologických postupů a umělých přísad nasadili do boje o zákazníky tradiční metody a například nerezové náčiní vyměnili za dřevěné.

„Nápad dělat víno netradičně nebo spíš velmi tradičně jako kdysi jsem považoval za marketingově dobrý nápad. Myslel jsem, že bychom se mohli tímto způsobem nějak odlišit, vyčlenit a vystoupit z obrovské řady menších rodinných vinařských podniků na Moravě,“ říká vinař ze Starého Vinařství Marek Špalek. Rodina Špalkových z Nového Šaldorfu na Znojemsku se pustila do sklízení vinné révy podle receptu pradědečků a prababiček před třemi lety.

„Když jsem byl po škole, … zkoušeli jsme všelijaké enzymy a kvasinky. Byl to ale asi jeden rok. Zjistil jsem, že to není úplně to, co bych si představoval, a z toho se vyvinul tento systém,“ vysvětluje vinař Richard Stávek.

Vinařům jsou zapovězeny i postřiky

Prastará příprava oblíbeného moku z modrých a bílých bobulí je jihomoravskými vinaři do detailu kopírovaná a začíná ještě dlouho před vinobraním. Své vinice během roku nekrotí systémovými postřiky, ale naopak je nechávají v rukou přírody. „Při tradičním procesu zpracování hroznů výroby vína je sbíráme do dřevěných bedýnek. Zde nedochází k zapaření hroznů. Větrají a na dně plastových bedýnek nezůstává šťáva,“ dodává Špalek. 

Marek Špalek, Staré Vinařství

„Co nás nejvíce těší je, že jedna importérka v Nizozemí si dvě vína řady Edelspitz vybrala a dokonce je dodává do nejlepší restaurace v Nizozemí, která má tři hvězdy od Michelina. Je to pro nás obrovský úspěch, že to není jen marketingový příběh, jakási finta na lidi, ale co se týče hodnoty, víno se svým charakterem blíží opravdu staré tradiční Evropě. Troufnu si tvrdit, že je to něco jako Burgundsko nebo Loira. Prostě tradiční způsob výroby bílých a červených vín.“

V lisovně pak hraje hlavní roli zručnost vinařů a hbité nohy. „Domnívám se, že lidská noha je k hroznu skutečně nejšetrnější… No a zároveň je to i společenská událost,“ uvádí Richard Stávek. „Kládovým lisem se to vylisuje a mošt se nechá do druhého dne lehce odkalit… Čirý podíl dáme do dřevěného sudu a důležité je to, že nepřidáváme žádné kvasinky, že ho necháváme kvasit přirozenou kulturou kvasinek z vinice,“ popisuje postup výroby vína Špalek.

Zatímco Špalkovi vyrábí prastarým způsobem jen část produkce, ostatní vinaři se do tradice vrhali na plno. „V konečném výsledku, když se to sečte, tak výroba vyjde asi o něco dráž. Sice na něčem ušetřím, pokud nepoužívám výdobytky nejmodernější techniky, ale na druhou stranu je tam víc operací ve vinici a následně i ve sklepě a samozřejmě víc manuální práce a  manipulace s dřevěnými nádobami,“ přibližuje Stávek.

9 minut
Ekonomika +
Zdroj: ČT24

Za tradiční zpracování si každý vinař účtuje jinou částku. Podle Stávka se lahev vína vyrobeného postaru dá koupit za 160 korun i pět tisíc. „Věnujeme docela dost peněz ambaláži, tzn. balení vína. Dáváme to do mnohem dražších hezčích pistolí. Toto víno se nedodává zákazníkovi v papírových kartonech, ale v dřevěných krabicích vkusných s takovým vylaserovaným logem. Řekl bych, že za hodně peněz hodně muziky,“ uzavírá Špalek.

Výroba „autentického“ vína

Jak ve vinohradě:

1. Upřednostňují se postupy pěstování révy zohledňující principy ekologického zemědělství.
2. Vylučují se veškeré herbicidy.
3. Vylučují se veškeré syntetické insekticidy a akaricidy.
4. Vylučují se systémové fungicidy a ošetřovat je možno pouze ochrannými prostředky a pomocnými látkami schválenými pro biologické vinohradnictví.
5. Zakazuje se aplikace syntetických hnojiv.
6. Upřednostňuje se výsadba a pěstování autochtonních a tradičních středoevropských odrůd nebo odrůd umožňující uplatnit v pěstování révy výše uvedené postupy.
7. Stanovuje se minimální počet 5 000 jedinců na hektar při nových výsadbách
8. Maximální výnos z hektaru nesmí překročit 50 hektolitrů.
9. Jelikož jsou autentická vína víny rukodělnými, vylučuje se jiný než ruční sběr.
10. Cílem je zvyšovat dlouhodobou úrodnost a biologickou aktivitu půdy.

Jak ve sklepě:

1. Vylučují se veškeré geneticky modifikované organismy a aditiva s jejich použitím vyrobená. Při výrobě se upřednostňují biologické, fyzikální a mechanické postupy před chemickým. Vylučuje se však flotace. Cílem je chránit životní prostředí, minimalizovat spotřebu energie a tvorbu odpadů.
2. Vylučují se veškeré selektované kvasinky. Mošty kvasí spontánně pomocí autochtonních mikroorganismů přítomných na hroznech a ve sklepě.
3. Vylučují se všechny cizorodé produkty jako umělá výživa pro kvasinky, přidané enzymy či bakterie, při vinifikaci se může použít pouze oxid siřičitý, případně bentonit a čerstvý bílek.
4. Zakazuje se zahušťování moštů pomocí reverzní osmózy etc.
5. Zakazuje se přidávání taninů do červených i bílých vín.
6. Upřednostňuje se fermentace a zrání v dřevěných, keramických či skleněných nádobách.
7. Vylučuje se ostrá filtrace vín.
8. Veškerý SO2 v suchých bílých vínech nemá překročit 100 mg/l, u červených 80 mg/l.
9. Platí zákaz odkyselování (přikyselování) a zvyšování alkoholu pomocí sacharózy.

zdroj: Charta vinařského sdružení Autentisté

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Od ledna stoupnou živnostníkům odvody, vzrostou i daně z tabáku a alkoholu

Daňové změny a úprava odvodů od ledna dopadnou hlavně na živnostníky. Minimální sociální odvody se jim mají dočasně zvýšit o 960 korun a zdravotní o zhruba 160 korun měsíčně. Důvodem je především úsporný balíček, který v minulém volebním období prosadil kabinet Petra Fialy (ODS). Koalice ANO, SPD a Motoristů chce růst poslaneckým návrhem zpomalit se zpětnou platností. Od ledna platí také změny u paušální daně a vzroste i spotřební daň na tabák a alkohol.
před 5 hhodinami

Rusko prodloužilo zákaz vývozu benzinu do konce února

Ruská vláda prodloužila dočasný zákaz exportu benzinu do 28. února 2026 pro všechny vývozce včetně části výrobců. Moskva zároveň do konce února prodloužila zákaz vývozu nafty a námořního paliva. Zákaz se však nevztahuje na přímé výrobce ropných produktů, informovala v sobotu ruská státní agentura Interfax s odvoláním na tiskovou službu vlády.
před 12 hhodinami

Nákup a provoz F-35 projdou koaličním auditem, řekla Schillerová

Smlouvy na nákup a provoz 24 nadzvukových letounů F-35 za zhruba 150 miliard i dosavadní platby projdou koaličním auditem. ČT to sdělila vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Reagovala tím i na ministra obrany a jeho slova ze sociálních sítí SPD. Jaromír Zůna řekl, že jeho resort udělá analýzu i s možností výpovědi smlouvy. S tou ale hnutí ANO nesouhlasí. Další z vicepremiérů Karel Havlíček (ANO) už dřív řekl, že nákup F-35 je rozhodnutou věcí.
26. 12. 2025

Ekonomika si podle expertů příští rok udrží růst, inflace mírně zvolní

Česká ekonomika si v příštím roce udrží rychlý růst, když se hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o dvě až 2,5 procenta. Inflace se dál přiblíží k dvouprocentnímu cíli České národní banky (ČNB). Růst nominálních mezd překoná tempo růstu spotřebitelských cen, zvýší se tedy i reálné příjmy domácností. Nezaměstnanost mírně vzroste, přesto bude nadále patřit mezi nejnižší v Evropské unii. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz patnácti tuzemských odborných institucí a odhadů analytiků.
26. 12. 2025

Letošní rozpočet směřuje k překročení naplánovaného schodku

Stát letos velmi pravděpodobně nedodrží schodek rozpočtu, který předchozí vláda naplánovala na 241 miliard korun. Deficit byl totiž už před vánočními svátky téměř 275 miliard. Z nejnovějších dat ministerstva financí to zjistila ČT. S dodržením plánovaného schodku už nepočítá ani nová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ani nejsilnější opoziční strana ODS, ze které je předchozí šéf resortu.
25. 12. 2025

Benzin je nejlevnější za více než čtyři roky

Benzin v Česku je nyní nejlevnější za více než čtyři roky. Od minulého týdne cena Naturalu 95 klesla o 41 haléřů na průměrných 33,35 koruny za litr. Nižší byla naposledy v červenci 2021. O více než čtyřicet haléřů zlevnila za týden také nafta, prodává se v průměru za 32,62 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
25. 12. 2025

Cena zlata znovu pokořila rekord

Cena zlata ve středu poprvé překročila 4500 dolarů (92 600 korun) za troyskou unci (31,1 gramu), na rekordu je i cena stříbra a platiny. Poptávku po drahých kovech zvyšuje podle analytiků zejména očekávané další snižování základních úrokových sazeb ve Spojených státech.
24. 12. 2025

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste, aerolinky přicházejí z celého světa

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste. V hangárech na pražské Ruzyni servisuje své stroje víc než desítka aerolinek z celého světa. Během dekády se jejich počet zdvojnásobil. I proto tam hledají nové zaměstnance. Lidí ve specializovaných profesích je ale málo.
24. 12. 2025
Načítání...