Itálie terčem kritiky za slabý pokrok v boji s daňovými úniky

Brusel - Vláda italského premiéra Maria Montiho podle hodnotící zprávy Evropské komise vykázala pokrok ve snaze transformovat ekonomiku, selhává však ve vypořádávání se s daňovými úniky a šedou ekonomikou. Uvedl to ekonomický deník Financial Times s odkazem na připravovanou zprávu, která má být zveřejněna ve středu. Její závěry list hodnotí jako poměrně důležité, neboť nová pravidla EU dávají Bruselu právo pokutovat země eurozóny, které doporučení komise nerespektují.

Součástí zprávy je i šestistránkový text, v němž komise Italům sdělí svá doporučení. Konečná verze textu se však ještě může změnit, k doporučení se totiž bude moci vyjádřit celá komise složená z 27 členů.

Pasáže, ze kterých Financial Times citoval, ale jasně ukazují, v čem unie spatřuje největší problémy dosavadní práce italské vlády. Zpráva se zmiňuje zejména o nenahlášené práci, šedé ekonomice a vysokých daňových únicích.

Připravované hodnocení bude jednou ze 14 zpráv označovaných jako doporučení pro členské státy. Týkat se bude každé členské země, která není v režimu čerpání zahraniční pomoci. Hodnotit se tedy nebude Řecko, Irsko a Portugalsko, které zahraniční pomoc čerpají.

Pozice Montiho kabinetu není v současnosti zrovna příznivá. Podpora jeho reforem v Itálii postupně slábne, zatímco v zahraničí se objevují obavy, zda Monti stačí práci dokončit, než na konci roku úřad opustí.