Hlavatý napadl výstavbu továrny na autodíly. Měla by stát nedaleko jeho textilky

Konflikt Hlavatého a Řípy u Dvora Králové (zdroj: ČT24)

Jaroměřský Karsit začal v průmyslové zóně u Dvora Králové nad Labem za 2,5 miliardy korun budovat podnik na výrobu autodílů. Staví teprve několik dní a už se objevil problém. Územní a stavební řízení napadla nedaleká textilka Juta Jiřího Hlavatého. Domáhá se revize schvalovacího procesu.

Od začátku jara brázdí stroje průmyslovou zónu u Dvora Králové. Připravují území pro továrnu na autodíly, které by měly najít uplatnění hlavně v koncernu Volkswagen. Tři ze sedmi potřebných povolení Karsit má a o další žádá. Už v březnu majitel Karsitu František Řípa prohlásil, že chtějí mít dobré sousedské vztahy, a to i s Jiřím Hlavatým.

Majitel blízké textilky Hlavatý ale projekt kritizuje. Nejprve upozorňoval na nedostatek zaměstnanců v okolí. Pak se jeho Juta, která u zóny koupila pozemek, stala také účastníkem sedmi řízení Karsitu. Dvě z nich otevřeně napadla. Juta namítá, že projednání záměru v několika samostatných správních řízeních znemožňuje stavebnímu úřadu kvalifikovaně věc posoudit v kontextu.

Hlavatý mluví o zájmech občanů, ředitel Karsitu se obává zdržení

Majitel Juty tvrdí, že tím hájí zájmy občanů z okolí. „Nákladní doprava ve dne a hlavně také v noci by projížděla vedle zástavby rodinných domů. Myslíme si, že existuje určitě šetrnější řešení,“ zmínil Hlavatý.

Terénní práce archeologů zatím pokračují, ale projekt Karsitu čelí problému s termíny. „Riziko zdržení se v současné době může odhadovat na měsíce,“ podotkl výkonný ředitel Karsit Automotive Jan Kříž. V rámci první etapy výstavby má vzniknout továrna, s jejímž zkušebním provozem se počítá  na druhé čtvrtletí roku 2019.

V podobné situaci byl přitom před devíti lety sám Hlavatý. U své Juty se snažil přistavět závod na umělý trávník a občanské sdružení tomu bránilo.

„Jde mi o to, aby naše vztahy byly na slušné úrovni, abychom si vycházeli vstříc, abychom si pomáhali, abychom se navzájem respektovali,“ tvrdí nyní Hlavatý.

I výkonný ředitel Karsitu věří, že si po vzájemném jednání námitky vysvětlí. Karsit se teď snaží o schůzku se zástupci Juty. Zatím však bez odezvy.