Textilka Juta chce postavit nové haly a navýšit výrobu. Průměrný výdělek vzrostl na 29 tisíc

Nové haly na výrobu motouzů chce postavit ve svém podnikovém areálu na okraji Olomouce největší česká textilní společnost Juta ze Dvora Králové nad Labem. Projekt počítá s odstraněním staré tovární zástavby.

Pokud Juta získá všechna potřebná povolení, chce plán postupně dokončit do roku 2020. Hodnota investice nebyla zveřejněna.

„Některé stavební objekty závodu 10 Olomouc společnosti Juta jsou na hranici životnosti a svým provedením nevyhovují požadavkům na minimalizaci vlivů na okolí a na pracovní podmínky zaměstnanců. Nové výrobní haly sníží nepříznivé vlivy výroby na okolí a zlepší parametry pracovního prostředí,“ uvedli zástupci firmy. Součástí projektu je i 158 metrů dlouhá protihluková stěna na jihovýchodním okraji areálu závodu.

Díky modernizaci výrobního areálu v Olomouci mírně vzroste jeho roční produkční kapacita. Zatímco nyní činí 14 230 tun, po zprovoznění nových výrobních hal se zvýší na 15 700 tun.

Přidávalo se manažerům i dělníkům

Firma loni vykázala nižší zisk než v předcházejícím období – hrubý zisk Jutě klesl na 500 milionů korun z předloňských 623 milionů korun. Snížení mělo ovlivnit zvyšování platů managementu a především zaměstnanců ve výrobě.

„V řadě případů šlo o měsíční nárůst až 5000 korun,“ uvedl vlastník společnosti Jiří Hlavatý. Firma má přes 2000 pracovníků a zvyšováním mezd si zajišťuje to, aby pracovníci nezačali odcházet a mohla nabírat nové. Celkem Jutě náklady na mzdy stouply o 135 milionů korun. Průměrný výdělek se zvedl na 29 000 korun, tedy o 12 procent proti 25 914 korunám v roce 2016.

Ziskovost Juty loni také zhoršilo další oslabování libry vůči koruně, které Jutu připravilo o 40 milionů korun a zabrzdilo i další plánovaný rozvoj obchodu s Velkou Británií. Loňský zisk hodlá Juta investovat, celkem by letošní investice měly dosáhnout 600 milionů korun. Mzdy by měly letos růst o čtyři procenta.

Motouzy se v Olomouci vyrábí 90 let

Výroba motouzů byla v Olomouci zahájena v roce 1928 ve firmě Manila. V roce 1933 se společnost přestěhovala do nynějšího areálu v Olomouci-Holici. V roce 1974 zde spustili produkci polypropylénových motouzů, která až dosud tvoří hlavní výrobní náplň olomouckého závodu společnosti Juta.

Juta patří kapacitou výroby ke třem největším výrobcům v Evropě. Většinu výroby exportuje do zahraničí – přes 80 procent produkce míří do 65 zemí světa. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie.

Podnikatel Jiří Hlavatý se loni v říjnu na kandidátce ANO díky kroužkování stal poslancem. Přišel tak automaticky o senátorský mandát. Křesla poslance se následně vzdal a post senátora se znovu pokusil získat v lednových doplňovacích volbách v obvodu Trutnov. Dostal se do druhého kola, kde prohrál s kandidátem STAN, starostou Vrchlabí Janem Sobotkou.