Hlavatý je bez křesla, do Senátu jde místo něj vrchlabský starosta Sobotka

Starosta Vrchlabí Jan Sobotka (za STAN) bude reprezentovat trutnovský obvod v Senátu. Ve druhém kole doplňovacích voleb porazil majitele textilky Juta Jiřího Hlavatého (za ANO). Senátní volby proběhly souběžně s prvním kolem prezidentských. Díky nim zaznamenaly nevídanou účast zhruba 60 procent.

Jiří Hlavatý je mimo parlament. Poté, co se hned na první schůzi nové sněmovny vzdal poslaneckého mandátu a zahájil tažení zpět do Senátu, neuspěl ve druhém kole doplňovacích voleb na Trutnovsku. Jeho protikandidát Jan Sobotka získal dvě třetiny hlasů (67,11 procenta po sečtení všech hlasů), Hlavatý zbylou třetinu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vybrat mezi Sobotkou a Hlavatým přišlo ve druhém kole téměř 60 procent voličů (59,5 procenta). V prvním kole přitom byla účast sotva poloviční, přišlo 22,9 procenta voličů.

Jan Sobotka v Senátu doslouží volební období, které zahájil Jiří Hlavatý již v roce 2014. Na Trutnovsku se tedy znovu bude volit nikoli za šest, ale již za dva a půl roku. V horní komoře Parlamentu by se chtěl zaměřit na regionální rozvoj a územní správu. „Mám s tím na území Krkonoš a v celém obvodu Trutnovska velké zkušenosti, proto bych se chtěl i v Senátu regionálnímu rozvoji věnovat,“ uvedl Sobotka.

Předseda ANO Andrej Babiš dal najevo, že je výsledkem voleb na Trutnovsku zklamaný. „Toto se mu nepovedlo,“ poznamenal. ANO musí nadále počítat s tím, že ve svém senátním klubu bude mít pouze šest členů.

Jiří Hlavatý po prohře usoudil, že voliči mají pocit, že podnikatelé do politiky nepatří. „Panu Sobotkovi jsem pogratuloval, držím mu palce, protože je to slušný a seriózní člověk. Může vyhrát jen jeden, život jde dál,“ řekl Hlavatý. Vítěz voleb však míní, že jeho předchůdci v senátorském křesle mohlo uškodit jeho vyjádření poté, co získal poslanecký mandát, čímž ztratil senátorské křeslo. „Domnívám se, že o výsledku rozhodlo to, jak pan Hlavatý jaksi dost nešikovně prezentoval zánik svého mandátu,“ míní Sobotka.

Absolvent Stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně Jan Sobotka v minulosti pracoval jako projektant v královédvorském Agrostavu, v 90. letech krátce podnikal a poté pracoval jako vedoucí výroby ve dvou podnicích a vedoucí provozu vleků ve Špindlerově Mlýně. Od roku 1998 je vrchlabským starostou, od roku 2012 také zasedá v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. V 90. letech byl členem ODS, později Unie svobody, v současnosti je nestraníkem, do Senátu však kandidoval za Starosty a nezávislé. Je ženatý a má dvě děti.

Jan Sobotka
Zdroj: David Taneček/ČTK

Účast ve druhém kole senátních voleb odpovídá tomu, kolik lidí přišlo v regionu volit prezidenta, byť na Trutnovsku zvyšovali účast i lidé s voličskými průkazy, kteří do Senátu volit nemohli.

Kvůli novému systému, kdy se volební lístky pro oba druhy voleb odevzdávaly v jedné obálce, komisaři příchozí voliče třídili. „Voliče si rozdělujeme, místní, kteří volí i do Senátu, chodí jinam než ti s voličskými průkazy,“ popsala zapisovatelka volební komise ve Špindlerově Mlýně Ivana Nocarová.

Jedna obálka pro více druhů voleb se používá letos poprvé. Český statistický úřadu (ČSÚ) před volbami varoval před možnými komplikacemi. Ty však podle Nocerové nenastaly.