Fiala o kontrolních hlášeních: Babiš mluví o úspěchu, opak je pravdou

Fiala vs. Babiš: Spor o kontrolní hlášení (zdroj: ČT24)

Kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty se nedá považovat za úspěšný projekt. V debatě s ministrem financí Andrejem Babišem na ČT24 to prohlásil předseda opoziční ODS Petr Fiala. Babiš si od kontrolních hlášení slibuje zvýšení příjmů z DPH o deset miliard a zabránění karuselových podvodů.

„Je to revoluční projekt. Jsem první ministr financí, který přichází s reálným bojem proti podvodům na DPH. Jsme přesvědčeni, že projekt bude fungovat a že vybereme víc peněz,“ prohlásil v Událostech, komentářích šéf státní kasy Andrej Babiš.

Finanční správa evidovala k 25. únoru 245 tisíc odevzdaných kontrolních hlášení k dani z přidané hodnoty (DPH). Celkem mělo do tohoto data odevzdat kontrolní hlášení 290 tisíc plátců daně. Vedle šestnácti procent neodevzdaných hlášení byla další čtyři procenta chybná.

Fiala: Problém u jedné pětiny nepovažuju za úspěch

„Nepřipadá mi jako úspěch, když s tím má dvacet procent podnikatelů problém. Klíčový formulář se měnil ještě v prosinci, podnikatelé a účetní se na to nemohly dostatečně přichystat, a to je jednoznačně chyba ministerstva a státu,“ prohlásil šéf ODS Petr Fiala. Podle Babiše ale udělalo ministerstvo maximum; pokyny k vyplnění zveřejnilo v půli července, rozesílalo informační maily, pořádalo přednášky a zřídilo speciální infolinku.

Občanští demokraté ale ministru financí vytýkají i zátěž, kterou uvalil na menší a střední podniky: „Náklady mají podobné, času tomu musí věnovat stejně a je to pro ně extrémně náročné.“

Zavedení kontrolního hlášení je obsaženo v zákoně od ledna 2015 s odloženou roční účinností. Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. Celkově se kontrolní hlášení týká zhruba 500 tisíc poplatníků.