Evropské Auto roku se našlo mezi terénními SUV. Zvítězilo Volvo XC40

Titul evropského Auta roku 2018 letos získalo Volvo XC40. Na druhé místo odborná šedesátičlenná porota zvolila Seat Ibiza a třetí je BMW 5. Uvedli to organizátoři soutěže před zahájením ženevského autosalonu. Loňský ročník vyhrál Peugeot 3008.

Volvo XC40 je terénní SUV o délce 4,4 metru a šířce 1,8 metru. Má zavazadlový prostor o objemu 479 litrů a jeho cena v České republice začíná na 742 tisíci korunách. 

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Car Group, který je od roku 2010 v rukou čínské společnosti, loni zvýšil provozní zisk o 28 procent na rekordních 14,1 miliardy švédských korun (36 miliard korun). Zasloužila se o to především silná poptávka po modelu XC60 a vozech série 90 v Číně.

O titul evropské Auto roku 2018 se mohly ucházet automobily, které se objevily na evropském trhu v průběhu loňského roku. Podmínkou je, aby model byl dostupný minimálně v pěti zemích starého kontinentu.

Za vítězným Volvem XC40 se umístil vůz Seat Ibiza. Třetím nejlepším autem je BMW 5. řady. Do finále letošního ročníku prestižní ankety postoupila ještě Alfa Romeo Stelvio, Audi A8, Citroen C3 Aircross a Kia Stinger.

Titul Auto roku (The Car of the Year) se uděluje od roku 1964, a je tak nejstarším a zároveň nejprestižnějším oceněním svého druhu v Evropě. V české anketě získal titul auta roku model Škoda Karoq.

V úterý odstartuje ženevský autosalon

Ocenění se uděluje v předvečer ženevského autosalonu. Na něm se letos představí více než 110 světových a evropských výstavních premiér. Na akci se přihlásilo 180 vystavovatelů, kteří přivezou 900 aut.

Hyundai ukáže novou generaci SUV SantaFe nebo elektrické provedení modelu Kona, Kia bude mít nový Ceed a Peugeot předvede novou 508. Modernizací prošel u Citroënu model C4 Cactus. BMW bude lákat na nová SUV X2 a větší X4 a Audi zřejmě předvede novou generaci A6. V Ženevě naopak budou chybět značky Opel nebo Chevrolet/Cadillac. Pro veřejnost se přehlídka otevře ve čtvrtek. Pořadatelé očekávají přes 700 tisíc návštěvníků.