Ekologové chtějí zastavit tendr Lesů ČR a odvolat jejich ředitele

Praha - Ekologické organizace, vědci a profesoři některých českých univerzit dnes společným dopisem vyzvali ministra zemědělství Jakuba Šebestu, aby zastavil obří tendr státního podniku Lesy České republiky na prodej dřeva a lesní práce v hodnotě 16 miliard korun. Tendr prý obchází klauzuli lesního zákona, která výslovně zakazuje pronájem státních lesů a pozemků. Autoři dopisu zároveň požadují odvolání generálního ředitele organizace Svatopluka Sýkory. Pod dopisem jsou podepsáni například šéfové Českého svazu ochránců přírody, Hnutí Duha, asociace ekologických organizací Zelený kruh, zástupci Akademie věd či lesnických a dřevařských fakult na univerzitách v Praze a Brně.

Nový tendr podle autorů výzvy svěří lesní celky až na deset let do faktické správy soukromým firmám, které ve snaze o rychlý zisk budou poškozovat české lesy. „Až desítky miliard korun, které se rozhodl několika velkým těžařským firmám věnovat generální ředitel Lesů ČR, potom budou chybět jinde, zejména na činnosti ke zlepšení zdravotního stavu lesů, ochraně přírodního bohatství a posílení služeb pro turisty,“ uvedli ekologové v tiskové zprávě k dopisu.

Veškeré dřevo si teď budou prodávat těžařské firmy

Zásadní změnou tendru, který by zahájen na začátku února, je proti současnému systému to, že veškeré vytěžené dřevo si budou nově prodávat těžařské firmy. Dosud, podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, si těžaři prodávali jen polovinu dřeva. Druhou polovinu si prodaly samy Lesy ČR. Zakázka je na rozdíl od minulých tendrů dvoukolová. Zájemci budou muset nejprve splnit kvalifikační kritéria, až pak budou moci podat nabídku na některou ze 108 územních jednotek. Soutěžit se bude o práce a dříví na roky 2011 až 2020.

Lesy ČR ke kritice tendru již dříve uvedly, že k zásadám tendru se dospělo po diskusi ministerstva zemědělství, LČR a firem podnikajících v lesním hospodářství. Model prodeje dřeva firmami je pro Lesy ČR údajně výhodnější a upřednostňovala jej i Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů. Tendr z různých důvodů v nedávné minulosti kritizovalo například Společenstvo dřevozpracujících podniků ČR či Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství.